Израелските сили навлязоха по-дълбоко в районите на централната и южната част на Ивицата Газа, където се сражават с бойците на "Хамас", докато палестински здравни служители заявиха в четвъртък, че израелските удари са убили най-малко 27 души в целия анклав, предава "Ройтерс".

Новата ескалация идва часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън притисна израелския премиер Бенямин Нетаняху относно спешността на сключването на споразумение за примирие в Газа и освобождаването на заложници.

Месеци на периодични преговори за прекратяване на огъня oбикалят едни и същи въпроси, но Израел и Хамас се придържат твърдо към исканията си.

Разногласията относно бъдещото военно присъствие на Израел в Газа и относно освобождаването на палестински затворници възпрепятстват прекратяването на огъня и сделката за заложници, според десет източника, запознати с кръга от преговори с посредничеството на САЩ, приключили миналата седмица.

Източниците, които включват двама служители на Хамас и трима западни дипломати, казаха на Ройтерс, че несъгласията произтичат от исканията, които Израел е представил, след като Хамас прие вариант на предложение за прекратяване на огъня, представено от президента на САЩ Джо Байдън през май.

Всички източници казаха, че Хамас е особено обезпокоен от последното искане войските да останат разположени по коридора Нецарим, ивица изток-запад, изчистена от Израел по време на настоящата война, която възпрепятства свободното движение на палестинците между северната и южната част на Газа, както и в тясна зона гранична ивица между Газа и Египет, известна като Филаделфийския коридор.

В град Бейт Лахия в северната част на Газа при удар по къща загинаха 11 души, включително деца и жени, телата на някои от които бяха изгорени, според Гражданската служба за извънредни ситуации на територията, управлявана от "Хамас".

Медици казаха, че при друг удар са убити шестима души, включително местен журналист, в къща в лагера Ал Магази в централната ивица Газа, докато други петима са били убити при отделни удари на юг.

По-късно в четвъртък петима палестинци бяха убити и няколко ранени при израелски въздушен удар, който удари хора близо до площад в Хан Юнис, съобщиха здравни служители.

Израелската армия каза, че нейните сили са засилили операциите си в Дейр ал-Балах, в централната част на Газа, и Хан Юнис, на юг, като са демонтирали десетки военни структури, локализирали са ракети и са убили екстремисти през последните 24 часа.

Израел: Бригадата на Хамас в Рафах е победена

Израел: Бригадата на Хамас в Рафах е победена

Галант инструктира войските да се съсредоточат върху унищожаването на останалите тунели на границата

В изявлението на армията се казва, че израелските сили са убили 50 екстремисти в района на Рафах, в далечния юг на анклава, през последния ден.

Въоръженото крило на Хамас каза, че бойци са устроили засада на израелски сили в Рафах, убивайки и ранявайки няколко от тях.

Телефонен разговор между Байдън и Нетаняху късно в сряда последва бурно пътуване в региона на американския държавен секретар Антъни Блинкен, което приключи във вторник, без да доведе до пробив в 10-месечната война.

"Хамас" иска сделка, която слага край на войната в Газа и освобождава израелски и чуждестранни заложници в Газа в замяна на свободата на много палестинци, затворени от Израел. Групировката обвинява Израел и Съединените щати за неуспешното сключване на сделка.

Нетаняху казва, че войната ще приключи едва след като Хамас бъде победен и че прекратяването на огъня, което да позволи размяната на заложници и затворници, би било само временна пауза, докато въоръжените групировки остават заплаха. Той отрича да е възпрепятствал сделка.

Египет скептичен за скорошно примирие в Газа

Египет скептичен за скорошно примирие в Газа

Според основния преговарящ, "Хамас" няма да се съгласи с условията

В град Дейр Ал-Балах в централната част на Газа, който приютява около 1 милион жители и разселени палестинци, според общинския съвет, жителите казаха, че танковете са напреднали още повече от изток и са блокирали някои пътища, свързващи града с близкия Хан Юнис на юг.

Израелските танкове също са напреднали на запад, в районите Ал-Карара и Хамад на Хан Юнис, изтласквайки повече семейства от техните убежища и палатки, понякога под силен огън от танкове и дронове, казаха жители.

Някои семейства спяха по пътищата, други на плажа, след като не успяха да намерят място или подслон.

Премиерът на Катар отива в Иран

Премиерът на Катар отива в Иран

За да се консултира с ирански официални лица, включително външния министър Абас Аракчи