Израелският парламент прекрати заседанията, насрочени за четвъртък, след като депутат е тестван положително за коронавирус, а някои училища затвориха наново на фона на притеснения от нови огнища, съобщава "Ройтерс".

След агресивната политика срещу глобалната пандемия през март и намаляване на новите случаи, Израел отслаби ограниченията през последните седмици.

Но властите предупреждават, че общественото безхаберие може да доведе до нова вълна.

120-местният Кнессет заяви, че несъществени служители са били помолени да останат вкъщи и всички заседания на комисиите в четвъртък са отложени "в очакване на разследване на последствията".

ризовавам всички онези, които са били в непосредствена близост до мен, да се самоизолират и да се тестват", заяви депутатът Сами Абу Шахаде в "Туитър".

"Вирусът все още е сред нас и връщането към така наречената рутина помага на вируса да се разпространява с по-голяма степен и скорост."

Израелските училища отново отвориха миналия месец, но се разразиха притеснения, че някои деца заразяват други, въпреки мерките.

Израелските медии съобщиха в четвъртък, че близо 42 училища са се затворили заради нови огнища.

"Всяка образователна институция, в която има заболеваемост, ще бъде затворена", заяви премиерът Бенямин Нетаняху в изявление в сряда, като добави, че училищният персонал ще продължи да търси начини да защити и дистанцира учениците.

Израел, който има население от 9 милиона, отчете 17 343 случаи на коронавирус и 290 смъртни случая.

Над 593 000 души в страната са тествани за вируса, съобщава здравното министерство.

Коронавирус: Израел май ще връща ограничителните мерки след ръст на заразените

Коронавирус: Израел май ще връща ограничителните мерки след ръст на заразените

Броят на новозаразените през последните 24 часа е 101 души