Известен палестински затворник почина в израелски арест във вторник след близо тримесечна гладна стачка, съобщиха от израелската затворническа служба на фона на нарастващо напрежение между Израел и палестинците, предава Асошиейтед Прес.

Хадер Аднан, лидер на палестинската групировка "Ислямски джихад", беше започнал да провежда продължителни гладни стачки преди повече от десетилетие, въвеждайки нова форма на протест срещу масовите задържания на палестинци от Израел без обвинения или съдебни процеси. Във вторник 45-годишният палестинец стана първият затворник, провеждащ гладна стачка, починал в израелски арест.

Палестинците призоваха за обща стачка на Западния бряг и в Ивицата Газа, а по-късно през деня се очакват протести. Палестински екстремисти изстреляха залп от ракети от Газа към празни полета в Израел. От групировката "Ислямски джихад" заявиха в изявление, че "нашата борба продължава и няма да спре".

За затворите и палестинските затворници отговаря министър Итамар Бен-Гвир, ултранационалистически политик, който преди това затегна ограниченията за палестинските затворници, включително съкращаване на времето за вземане на душ и затваряне на пекарните в затворите.

Бен-Гвир каза във вторник, че затворническите служители трябва да проявяват "нулева толерантност към гладни стачки и безредици в затворите " и нареди затворниците да останат затворени в килиите си.

С нарастването на израелско-палестинското насилие броят на административно задържаните палестинци се е увеличил до над 1000 през последната година, най-високият брой от две десетилетия.

За административно задържаните палестинци гладните стачки често са последен изход. Няколко са организирали гладни стачки, продължаващи няколко месеца, често се разболявайки опасно. Предишните израелски правителства понякога се съгласяваха с някои от исканията им, за да избегнат смъртни случаи в ареста.

Насилие на Западния бряг

Насилие на Западния бряг

Палестинец е убит

Този път предупрежденията за влошеното здравословно състояние на Аднан бяха пренебрегнати, каза групата за застъпничество "Лекари за правата на човека" в Израел.

Групата и адвокатът на Аднан казаха, че са поискали от израелските власти да го преместят от килията му в болница, където състоянието му може да бъде най-добре наблюдавано. Правозащитната организация каза, че лекар, който е посетил Аднан преди няколко дни, е предупредил, че животът му е в опасност.

"Отговорността за смъртта му остава на израелските власти", каза Дана Мос от правозащитната група. "Гладните стачки са един от малкото ненасилствени инструменти, останали на палестинците, докато се борят срещу несправедливата правна система на Израел, в контекста на дългосрочна окупация и режим на апартейд."

Дауд Шахаб, говорител на "Ислямски джихад", нарече смъртта на Аднан "пълноценно престъпление, за което израелската окупация носи пълна и пряка отговорност".

На Западния бряг Мохамед Щайе, министър-председателят на правителството на палестинското самоуправление, също държи Израел отговорен. Той описа смъртта на Аднан като "предумишлено убийство, като отхвърлиха молбата му за освобождаването му, пренебрегна го медицински и го държаха в килията му въпреки сериозността на здравословното му състояние".

Израелската затворническа служба съобщи, че Аднан е обвинен в "участие в терористични дейности". В изявлението се казва, че той е бил в затворническо медицинско заведение, но е отказвал медицинско лечение "до последния момент", докато съдебното производство е напреднало. Той е бил открит в безсъзнание в килията си рано във вторник и преместен в болница, където е обявен за мъртъв.

Около 200 души се събраха пред дома на Аднан в окупирания град Араба на Западния бряг, държайки плакати с неговия образ и призоваващи за отмъщение. Вдовицата на Аднан, Ранда Муса, каза на събралите се отвън, че "не искаме нито капка кръв" в отговор на смъртта му.

"Не искаме да бъдат изстреляни ракети или последващ удар срещу Газа", каза тя пред множеството.

Палестинските затворници се възприемат като национални герои и всяка предполагаема заплаха за тях, докато са в израелски арест, може да предизвика напрежение или насилие.

Израелски войници застреляха двама въоръжени палестинци
Обновена

Израелски войници застреляха двама въоръжени палестинци

Израел затваря Храмовия хълм за немюсюлмани до края на Рамазана

През последното десетилетие Аднан се превърна в нарицателно име в палестинските територии като символ на непоколебимата съпротива срещу безкрайната окупация на Израел, която продължава вече 56 години. Той организира няколко продължителни гладни стачки през годините, включително 66-дневен протест през 2012 г. и две други стачки през 2015 г. и 2018 г., които продължиха съответно 56 и 58 дни. Именно на него се приписва превръщането на гладните стачки в инструмент за протести на палестински арестанти и затворници и в полезна разменна монета срещу израелските власти.

Според Клуба на палестинските затворници, който представлява бивши и настоящи затворници, Аднан е бил арестуван 12 пъти и е прекарал около осем години в израелски затвори, повечето от които под административен арест.

Броят на административно задържаните нарасна през последната година, тъй като Израел извършва почти всяка нощ арести на Западния бряг след поредица от смъртоносни палестински нападения в Израел в началото на 2022 г.

Израел твърди, че тази практика помага на властите да осуетят атаки и да задържат опасни бойци, без да разкриват уличаващи материали от съображения за сигурност.

Палестинците и правозащитните групи твърдят, че със системата се злоупотребява широко и се отказва надлежен процес, като тайният характер на доказателствата прави невъзможно административно задържаните или техните адвокати да организират защита.

Насилието между палестинци и израелци се увеличи през последната година. Около 250 палестинци са били убити от израелските сили и 49 души са били убити при палестински нападения срещу израелци.

Във вторник израелски официални лица съобщиха, че израелец е бил леко ранен при предполагаемо нападение с огнестрелно оръжие на Западния бряг.

Двама ранени при стрелба в Източен Йерусалим

Двама ранени при стрелба в Източен Йерусалим

Израелската полиция издирва нападателя