Израелски войници застреляха двама въоръжени палестинци, които откриха огън по военен пост близо до еврейско селище в окупирания Западен бряг, заяви министърът на отбраната на Израел, цитиран от Ройтерс.

"Тяхната успешна операция предотврати нападение срещу израелски граждани", каза министърът на отбраната на Израел Йоав Галант в изявление. По-рано военните казаха, че техните сили са "неутрализирали" двама въоръжени мъже и са открили пушки и пистолети на мястото на нападението.

Засега няма коментар от палестински официални лица.

Турция иска ислямският свят да се обедини срещу атаките на Израел в Палестина

Турция иска ислямският свят да се обедини срещу атаките на Израел в Палестина

Ердоган призова и за ислямско единство срещу изгарянето на Корана в европейски градове

Израелско-палестинското насилие нарасна тази година с чести военни акции на фона на поредица от палестински нападения. Повече от 90 палестинци, повечето от които бойци във въоръжени групировки, но и цивилни, са били убити и най-малко 19 израелци и чужденци са загинали от януари насам.

Напрежението е особено високо, тъй като свещеният за мюсюлманите месец Рамазан и еврейската Пасха съвпадат.

Нахлуване на израелската полиция в комплекса на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим миналата седмица предизвика ракетни атаки срещу Израел, които бяха посрещнати с израелски удари срещу Ивицата Газа, Южен Ливан и Сирия.

В петък заподозрени палестински въоръжени нападатели убиха жена с израелско и британско гражданство и двете й дъщери, а часове по-късно при друго нападение бе убит италиански турист. В понеделник палестински тийнейджър беше убит по време на израелска атака.

Нетаняху оставя на поста военния министър

Нетаняху оставя на поста военния министър

Заради кризата със сигурността

Междувремнно израелското правителство реши, че евреите и туристите немюсюлмани няма да могат да посещават Храмовия хълм в Йерусалим до края на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който приключва на 21 април тази година. Това решение беше взето във вторник след среща по въпросите на сигурността с участието на ключови министри и ръководители на силите за сигурност на Израел, съобщиха от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

"По единодушна препоръка на министъра на отбраната, началника на Генералния щаб, началника на Главната служба за охрана и генералния инспектор на полицията беше решено да се забрани на евреи и туристи да посещават Храмовия хълм до края на Рамазана," се казва в изявлението.

Повече от 350 задържани след сблъсъци в джамията Ал Акса в Йерусалим

Повече от 350 задържани след сблъсъци в джамията Ал Акса в Йерусалим

Въоръжени полицаи в екипировка за борба с масовите безредици нахлуха