Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън подчерта, че е изключително важно САЩ и Китай да поддържат отношения, за да могат да работят заедно по глобалните предизвикателства. Това съобщи Асошиейтед прес.

Президентът Байдън и аз вярваме, че е изключително важно да поддържаме комуникация, за да изчистим погрешните възприятия. Но ние имаме разногласия и ние сме категорични в признаването, че наистина имаме разногласия, поясни тя.

По-рано този месец Йелън се застъпи за подобряване на отношенията между САЩ и Китай, твърдейки, че сътрудничеството е необходимо в името на поддържането на глобалната стабилност.

Коментарът на Байдън по адрес на Си Дзинпин отвори нов разрив точно след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи посещението си в Пекин. Пътуването имаше за цел да разчупи леда в едни отношения, които достигнаха историческо дъно.

Говорителят на външното министерство Мао Нинг осъди необичайно острите коментари на Байдън като ги нарече изключително абсурдни и безотговорни.

Джанет Йелън изтъкна, че преструктурирането на дълга е приоритет на САЩ. Тъй като все по-голям брой страни се борят с непоносим дълг, утежнен от последиците от изменението на климата, Йелън насърчи всички кредитори да започнат преговори, за да направят тежестта устойчива. Китай е най-големият държавен кредитор в света.

Йелън: Отделянето от Китай би било катастрофално за САЩ

Йелън: Отделянето от Китай би било катастрофално за САЩ

САЩ се обезпокоени от корпоративната регулация на ЕС