Присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство би изпратило силно послание за солидарност и единство в Съюза и би допринесло значително за консолидирането на европейската сигурност. Това заяви в понеделник румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от "Аджерпрес".

Той направи изявлението по време на среща с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС).

Държавният глава подчерта необходимостта от приемане на положително решение в тази насока възможно най-скоро.

Президентът благодари на испанското председателство на Съвета на ЕС за усилията, положени за напредъка на европейския дневен ред през втората половина на 2023 г., "в изключително сложен контекст, белязан от множество предизвикателства и кризи със значителни последици на европейско и световно ниво. ".

Йоханис подчерта запазването на единството във всички действия и защитата на европейските ценности и принципи, още по-важно при продължаващата война в Украйна, но също и при кризата в Близкия изток и други предизвикателства - икономически, климатични или миграционни.

Йоханис настоя за продължаване на значителната подкрепа от Съюза за Украйна, която трябва да остане приоритет в действията на ЕС. В този смисъл той се обяви за необходимостта от приемането на цялостен пакет от мерки и решения за Украйна на Европейския съвет.

Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

Страната поставя няколко условия това да се случи

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

През декември 2022 г. Европейската комисия беше подготвила всичко, за да могат България, Хърватия и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер обаче обяви, че няма да се съгласи с това разширяване, тъй като защитата на външните граници на ЕС изобщо не функционира.

В крайна сметка Хърватия се присъедини към Шенген от 1 януари 2023 г., докато България и Румъния продължават да чакат зелена светлина. Близо година по-късно все още няма яснота дали Австрия ще вдигне ветото.

След дискусии с Европейската комисия и най-вече със засегнатите балкански страни, вътрешният министър Карнер постави на масата оферта, която може да доведе до третиране на българи и румънци по време на полети ("Еър Шенген"), сякаш и двете държави са част от Шенгенското пространство, пише австрийскто издание Kurier. Междувременно сухопътните граници ще запазят сегашния си статут; България и Румъния официално няма да са членове на Шенген.

Mинистър Карнер ще пътува до Словения идната седмица, за да обсъди в с представители на тези страни кои условия трябва да бъдат изпълнени, за да бъде вдигнато ветото за "Еър Шенген". Той поставя три условия. Това са:

  1. Разполагането на Frontex в България се утрои. Парите за разширяване на граничната охрана и инфраструктура (оградата) по външните граници на България и Румъния трябва да дойдат от Европейската комисия.
  2. Засилване на граничния контрол между Румъния и България, както и Унгария и Румъния, както и разполагането и изпращането на консултанти по документи от Австрия на летищата в Букурещ и София.
  3. България и Румъния да поемат търсещите убежище в момента в Австрия, особено афганистанци и сирийци.

Дори ветото за Шенген да не е отменено напълно, "Еър Шенген" все пак означава голямо облекчение за пътниците от засегнатите страни. Пътниците на авиокомпаниите от Румъния и България вече няма да трябва да минават през паспортна проверка на полети в рамките на ЕС, но като всички останали ще трябва да се легитимират при чекиране.

Герхард Карнен нееднократно е посочвал, че Австрия не вдига ветото, защото Шенген не функционира пълноценно. Той изтъкна, че хиляди нелегални мигранти достигат до Австрия заради лошата охрана на външната граница на ЕС.

Припомняме, че Австрия и Нидерландия са двете страни, спиращи България и Румъния да се присъедният към Шенген. Нужно е единодушие сред страните членки за разширяването на шенгенското пространство.

Денков отрече сделка Шенген по въздух срещу повече мигранти у нас

Денков отрече сделка Шенген по въздух срещу повече мигранти у нас

Той имал "някакви притеснения за Конституцията"

Премиерът Николай Денков не смята, че има партии и политици в България, които да саботират приемането на България в Шенген. "Не мисля, че има такова нещо, защото това би било твърде сериозно национално предателство", заяви министър-председателят в отговор на въпрос на News.bg преди да вземе участие във встъпителната конференция на Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ) за общински мандат 2023-2027 г.

Той обясни, че това, което правителството продължава да настоява, е, че преговорите за Шенген трябва да продължат до последния възможен момент, има още какво да се предоговори. Продължават срещите - днес е имало среща на някои от външните министри, а в следващите дни Денков ще се види с канцлера на Австрия. Преговорите за Шенген не са приключили, категоричен бе премиерът.

За БСП частичен Шенген е подхвърляне на трохи

За БСП частичен Шенген е подхвърляне на трохи

Неприемливо е да има допълнителни условия, подчерта Корнелия Нинова