Руският премиер Владимир Путин се срещна с гостуващия в Москва либийски ръководител Муамар Кадафи.

Обсъдихме редица стратегически въпроси от двустранното сътрудничество и сега можем в по-широк състав да говорим за мащабни проекти и инициативи, заяви Путин, цитиран от „Новости".

От своя страна Кадафи посочи, че е доволен от проведените разговори с руския президент Медведев и е убеден, че развитието на двустранните отношения ще въздействат позитивно на международната обстановка и геополитическия баланс на силите.

Кадафи подчерта в тази насока, че в света се усеща дефицит на мира и сигурността и е много важна задачата за укрепването им.

А това, коментира Кадафи, не може да стане без стратегически баланс - както в икономическата, така и в сферата на сигурността.

В момента, по думите на Кадафи, продължава процесът, започнат по време на визитата в Триполи. Смятаме, че състоялите се вчера и днес преговори с президента на Русия бяха много полезни.

Това са не просто преговори, а преговори, водени между стратегически партньори, подчертава либийският ръководител.

От своя страна Владимир Путин коментира, че визитата на Кадафи е добър стимул за развитието на двустранните отношения по всички направления и най-вече в търговско-икономическата и научно-технологичната сфера.

По думите на бившия руски президент и настоящ премиер, Москва и Триполи не само са възстановили, но и са създали база за развитие на отношенията си.