талибаниСвързан с „ал-Кайда" терорист, обвинен за бомбени нападения срещу християнски църкви и луксозен пакистански хотел, е сътрудничил на британските специални служби. Това показват секретни доклади за арестантите в базата Гуантанамо, разсекретени от WikiLekas.

СкайНюз съобщи, че заловеният през 2003г. алжирец Абил Хади ал Джазаири Бин Хамлили е бил описан от разпитващите като „сътрудник, куриер, похитител и убиец" на терористичната мрежа.

Според американските служби, той е скрил важна информация от разузнаванията на Великобритания и Канада, с които си е сътрудничил и е застрашавал съюзническите сили в Афганистан и Пакистан.

Според информацията на WikiLeaks, поне 35 от държаните в Гуантанамо терористи са били радикализирани от проповедници на територията на Обединеното кралство. Двама от тях, Абу Катада и Абу Хамза, са изпратили десетки бойци в Афганистан и Пакистан.

Секретните документи показват още, че американските власти са подозирали БиБиСи, че извършва пропагандна дейност в полза на ислямистите. Причина за това билa бележка с номера на международната редакция, която била открита у един от задържаните. От БиБиСи коментираха, че най-вероятно при подготовката на интервю се е наложило да дадат своя информация за контакт на ислямиста.