Чеченският лидер Рамзан Кадиров покани американския президент Джо Байдън да посети региона. Поканата бе отправена в отговор на острото му изявление относно нарушаването на гражданските права там, предаде ТАСС.

Кадиров направи съответното изявление в канала си в Telegram.

Във вторник президентът на САЩ от трибуната на ООН призова международната общност да предприеме колективни действия за защита правата на сексуалните малцинства по целия свят, като спомена специално Чечня.

В Чечня гейове няма, твърди отново Кадиров

В Чечня гейове няма, твърди отново Кадиров

Отрича обвиненията в репресии срещу хомосексуалисти

"Байдън, който срамно върна войски от Афганистан, изведнъж заговори за Чеченската република без причина. Все още не сме се възстановили от редица негови абсурдни изявления и действия като президент на САЩ и той вече ни прави щастливи с новите му странни и абсурдни изявления. Байдън направи такова абсурдно изявление, в отговор на което мога само да го поканя в нашата република ", написа шефът на Чечения.

Припомняме, че от години властите в Чечня са обвинявани за убийства и репресии срещу хомосексуалисти. Смята се, че насилията са причинени при изтезания от страна на местната полиция срещу хората.

През 2017 година, Кадиров отхвърли обвиненията за репресии на властите срещу хомосексуалисти с твърдението, че "такива лица при нас няма". Но ако има и такива, допълни той, те трябва да напуснат републиката ни, да отидат в Канада. Трябва да пречистим кръвта си от тях. Той ги определи като "дяволи, продажници, които ще отговарят пред Всевишния".

Байдън защити хаотичното американско изтегляне от Афганистан в реч пред Общото събрание на ООН, като настоя, че това била необходима стъпка за пренасочване на политиката на САЩ към съсредоточаване върху глобално предизвикателство от антидемократични системи, COVID-19 пандемията и климатичните промени.

Двама върнати от Русия гейове в Чечня се сблъскват със "смъртна опасност"

Двама върнати от Русия гейове в Чечня се сблъскват със "смъртна опасност"

Те са били заловени близо до Москва