Беларус е доставяла съвременни оръжия на най-големия враг на Армения, Азербайдбжан, въпреки че Минск и Ереван са съюзници в доминирания от Русия отбранителен пакт - Организацията на Догогора за колективна сигурност (ОДКБ) според изтекли документи, видени от POLITICO.

Тези документи хвърлят нова светлина върху решението на Армения да обяви напускането си от военния съюз, което ще отслаби властта на руския президент Владимир Путин сред бившите съветски държави.

Армения е на прага на исторически завой към Запада, все повече гледайки към Европа и НАТО за защита, след като дълги години разчиташе на Москва. Армения и Азербайджан са в непрестанен конфликт в региона на Южен Кавказ, често преминаващ в пълномащабна войни.

Решението на Беларус - дългогодишен съюзник на Русия - да доставя съвременна военна техника на Азербайджан между 2018 и 2022 г. е разглеждано като горчиво предателство от страна на Армения. И двете страни са членове на ОДКБ, постсъветски военен съюз, воден от Москва. Теоретично, членовете на съюза са задължени да се защитават взаимно при нападение. Азербайджан напусна Договора за колективна сигурност (ДКБ) през 1999 г.

Армения остава в ОДКС, но при условия

Армения остава в ОДКС, но при условия

Остро критикува действията на организацията в Карабах

В сряда арменският премиер Никол Пашинян обяви, че правителството му ще започне процес на изтегляне от ОДКБ, като заяви, че членовете му "не изпълняват договорните си задължения, а планират война срещу нас с Азербайджан".

Изтеклите документи показват, че Беларус активно е подпомагала азербайджанските въоръжени сили между 2018 и 2022 г., когато напрежението с Армения достигаше връх. Услугите, предоставени от Беларус, включват модернизация на по-стара артилерийска техника и предоставяне на ново оборудване за електронна война и дронови системи. Документите включват писма от беларуския държавен орган за износ на оръжия до собствените си военно-промишлени фирми, свързани с поръчки за съвременна артилерийска техника за Азербайджан, както и кореспонденция между двете държави за закупуване на мобилни станции за анти-дронова война "Гроза-С" за азербайджанските въоръжени сили.

Артилерия и дронове бяха широко използвани в боевете между азербайджанските и арменските сили през последните години, включително през войната от 2020 г. за Нагорни Карабах и по време на офанзивата на Азербайджан през септември, която сложи край на де факто независимостта на региона.

Едуард Аракелян, военен анализатор в Регионалния център за демокрация и сигурност в Ереван, потвърди, че изтеклите документи са свързани с техника, използвана от Азербайджан в последните войни. Той подчерта, че това оборудване е било използвано с опустошителен ефект срещу арменските войски и е било предоставено от страна, която е трябвало да бъде съюзник на Армения.

Беларуският президент Александър Лукашенко преди е описвал азербайджанския президент Илхам Алиев като "наш човек" и е заявявал, че би било "неправилно" за ОДКБ да се противопостави на Алиев. Алиев от своя страна казва през 2022 г., че "имаме повече приятели в ОДКБ, отколкото Армения".

Според експертите, Беларус - един от най-близките съюзници на Москва - е малко вероятно да действа без мълчаливата подкрепа на Кремъл. Това показва, че с приятели като Владимир Путин никой не се нуждае от врагове.

В четвъртък Беларус извика арменския посланик на среща в министерството на външните работи, след като Пашинян изказа обвиненията си. По-късно посланикът бе отзован в Ереван, а беларуският посланик се завърна в Минск, като част от влошаващите се отношения между двете нации.

САЩ и Европейският съюз ще продължат подкрепата си към Армения

САЩ и Европейският съюз ще продължат подкрепата си към Армения

Премиерът на Армения се срещна с Блинкън и Фон дер Лайен в Брюксел