В Ивицата Газа действат до 11 различни въоръжени групировки, предимно ислямистки, от най-голямата и най-мощната - Хамас - до малки въоръжени банди, обобщава Би Би Си.

Когато Хамас атакува Южен Израел на 7 октомври, към него се присъединиха бойци от други групировки и дори хора, които не са свързани с нито една от тях.

Оттук и последните забавяния в освобождаването на заложници. Хамас трябва да поеме контрола над останалите израелски заложници в Газа, за да може да преговаря за по-нататъшно удължаване на временното примирие.

Ето кои са основните въоръжени групировки, действащи в Ивицата Газа:

Хамас. Основана през 1987 г. и управляваща Газа от 2007 г., тя наброява между 20 000 и 30 000 бойци във въоръженото си крило, Бригадите "Из ед-Дин ал-Касам", преди Израел да започне да започне своята операция в Газа. Финансира се и се подкрепя от Иран. Хартата на Хамас предвижда унищожаването на държавата Израел.

"Палестински ислямски джихад". Основана през 1981 г. от палестински студенти, живеещи в Египет. Близък съюзник на Иран. Заклела се е да унищожи Израел. Смята се, че бригадите "Ал-Кудс" наброяват между 1000 и 8000 палестински бойци.

"Бригадите на Ал-Насър Салах ад-Дин". Третата по големина групировка, съюзник на Хамас и "Ислямска държава". Те са част от полицейските сили на Газа. Съобщава се, че техни агенти са участвали в съвместни атаки на Хамас срещу Израел, включително отвличането на израелския войник Гилад Шалит през 2006 г.

"Муджахидински бригади". Въоръженото крило на палестинското муджахидинско движение. Действа както в Газа, така и в Западния бряг. Също са свързани с Иран. През 2023 г. техен говорител предупреди, че проблемите на палестинците, държани в израелски затвори, и противопоставянето около джамията "Ал-Акса" в Йерусалим са "бомба със закъснител".

Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на "епична хуманитарна катастрофа"

Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на "епична хуманитарна катастрофа"

Заседание на Съвета за сигурност за ситуацията в палестинския анклав