Републиканците ще използват новото си мнозинство в Камарата на представителите на САЩ, за да засилят фокуса на Вашингтон върху Китай и да наблюдават по-отблизо помощта, отиваща за Украйна, но те настояват, че нямат планове да спрат подкрепата за Киев в битката му с Русия, предава Ройтерс.

Конгресменът Майкъл Маккол, републиканецът, който се очаква да оглави комисията по външни работи на Камарата на представителите, каза, че негов основен приоритет ще бъде конкуренцията с издигащия се Китай, включително мониторинг на високотехнологичния износ.

"Ние сме в конкуренция с комунистически Китай. Те са наш конкурент номер едно сега и вероятно най-голямата ни заплаха за националната сигурност", каза Маккол пред Ройтерс.

Като партия с мнозинство, републиканците ще решават какво законодателство да се разглежда в Камарата и ще имат по-голяма роля в определянето на политиката на разходите и писането на законодателство. Но общото им влияние върху външната политика ще бъде ограничено. За да станат закони, всички законопроекти трябва да бъдат приети от контролирания от демократите Сенат и да бъдат подписани от президента Джо Байдън.

Това оставя на републиканците възможността да провеждат разследвания и да принуждават да свидетелстват служители на администрацията, тъй като, като партия с мнозинство, те ще контролират комисиите на Камарата. "Истинското въздействие ще бъде върху определянето на дневния ред и надзора", каза Скот Андерсън, експерт по управление в института "Брукингс".

Конкуренция с Китай

Републиканците в Камарата на представителите планират да се съсредоточат върху укрепването на веригите за доставки, за да подкрепят производството на основни компоненти като полупроводници в Съединените щати, както и да засилят контрола върху износа, с цел да се гарантира, че чувствителни американски технологии няма да попаднат в китайската армия.

"За мен това е лудост, ние на практика въоръжаваме нашия заклет враг", каза Маккол, добавяйки, че смята, че демократите и републиканците ще работят заедно по въпроса.

"Имаме антикитайски ястреби от двете страни на пътеката", каза Маккол.

Маккол и представителят Майк Роджърс, републиканец, който се очаква да поеме Комисията по въоръжените сили, ще работят заедно за укрепване на линията за доставки на отбранителната промишленост, за да улеснят доставката на военно оборудване на Тайван, така че да може да отблъсне всяка потенциална атака от Китай .

Байдън и Си Дзинпин. Кой ще спре да вижда звездите?

Байдън и Си Дзинпин. Кой ще спре да вижда звездите?

Но ако и торбата с проблеми между янките и китайците да е бездънна, то от всичките тях има две трудности, чието значение трябва да бъде извадено пред скоба - Тайван и чиповете, да, пак чипове

Надзор върху помощта за Украйна

Републиканците сигнализираха, че ще бъдат стриктни по отношение на потока от помощ от САЩ за Украйна, но не се очаква да я прекратят, въпреки че всички 57 гласа на Камарата срещу законопроект, предоставящ повече от 40 милиарда долара за Украйна през май, дойдоха именно от членове на Републиканската партия.

Маккол каза, че очаква помощта да продължи, отбелязвайки двупартийната подкрепа за правителството в Киев. Той планира изслушвания, за да информира обществеността за конфликта, по-специално за предполагаемите нарушения на човешките права след нахлуването на Русия през февруари.

"Мисля, че "Америка на първо място" означава да помогнем на НАТО и нашите съюзници. Също така "Америка на първо място" означава да помогнем на Украйна, за да не се окажем там", каза той.

"Това, което се опитваме да направим в Украйна, е да избегнем глобален конфликт", каза той.

Байдън каза, че очаква помощта да продължи за Украйна без прекъсване въпреки скептицизма, изразен от републиканците, като същевременно отбеляза, че администрацията му "не е дала празен чек на Украйна", опровержение на депутата Кевин Маккарти, главният републикански кандидат за председател на Камарата на представителите.

Маккол каза, че републиканците искат повече "надзор и отчетност" по отношение на чуждестранната помощ, както и участие на съюзниците на САЩ, и че той би искал да види нови оръжия, като артилерия с по-голям обсег, изпратени в Украйна.

"Ние ще поставим условия за помощта. Например, ние ще ви предоставим тази помощ, но искаме нашите партньори от НАТО да поемат тежестта на това, а не само Съединените щати да подкрепят Украйна", каза Маккол.

Европа обезпокоена за подкрепата за Украйна при победа на републиканците в САЩ

Европа обезпокоена за подкрепата за Украйна при победа на републиканците в САЩ

Мащабът на американската подкрепа е несравним

Твърд тон по сделката с Иран

Републиканците в Конгреса - и някои демократи - категорично се противопоставиха на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., постигнато при президента демократ Барак Обама. Администрацията на Байдън се опита да съживи ядреното споразумение с Иран от 2015 г., откакто той встъпи в длъжност през 2021 г., но двете страни не успяха да постигнат сделка.

Репресиите на Техеран тази година срещу протестиращите, настояващи за правата на жените, изглежда са затруднили иранските власти да постигнат компромис и САЩ да постигнат споразумение, което ще даде на Иран милиарди долари приходи от петрол.

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Правели се планове за унищожение и разпад на ислямската република

Бившият президент републиканец Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от ядрената сделка през 2018 г., оставяйки другите страни несигурни дали могат да се доверят на което и да е бъдещо правителство на САЩ да спази всяко споразумение, постигнато от Байдън.

Републиканците обещаха да блокират всяко ядрено споразумение с Техеран.

Вероятно още разследвания

Републиканците планират да използват контрола върху Конгреса, за да разследват някои външнополитическите решения на администрацията на Байдън, както и международните бизнес дейности на сина му Хънтър Байдън.

Маккол планира изслушвания относно обърканото изтегляне на САЩ от Афганистан през август 2021 г. и събитията в страната след това. "Никога не получихме задоволителен отговор... на това какво се случи, защо се случи така, както се случи", каза той.

Талибаните празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан с парад пред посолството на САЩ и военновъздушната база Баграм

Талибаните празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан с парад пред посолството на САЩ и военновъздушната база Баграм

Талибаните обявиха 31 август за национален празник

Комисиите по външни работи и надзор на Камарата на представителите също планират съвместно разследване на бизнес сделки, които Хънтър Байдън е имал с китайска енергийна фирма през 2017 г.

Тръмп и много други членове на републиканската партия привличат вниманието към бизнес сделките на по-младия Байдън, откакто баща му се кандидатира на президентските избори през ноември 2020 г.

Камарата на представителите, ръководена от демократите, подложи на импийчмънт Тръмп през 2019 г. по обвинения, че е отказал военна помощ за Украйна, за да окаже натиск върху президента Володимир Зеленски да започне разследване срещу Хънтър Байдън.

Очаква се въпросът да се появи отново, тъй като двете партии се гоотвят за президентските избори през 2024 г., след като Тръмп тази седмица стартира трета поредна кампания за Белия дом.

Хънтър Байдън в мемоарите си: Тръмп е подъл човек с подла мисия

Хънтър Байдън в мемоарите си: Тръмп е подъл човек с подла мисия

Книгата ще бъде публикувана следващата седмица