Представяме основното в изявленията на украинския Генерален щаб и руското Министерство на отбраната за бойните действия в събота, цитирани от Руската служба на Би Би Си, която прави уговорката, че те няма как да бъдат независимо потвърдени в условията на военните действия.

Ето основните съобщения от сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в неделя сутринта:

През изминалото денонощие руските войски са нанесли 5 ракетни и 23 въздушни удара, извършили са над 100 атаки с реактивни системи за залпов огън (РСЗО). Славянск и Северск от Донецка област, Запорожие, Новоалександровка от Херсонска област са пострадали най-много от обстрели и ракетни удари.

Руските военни съобщиха в събота, че са се доближили до Павловка в района на Донецк, която прикрива Угледар от юг. В доклада на Генералния щаб се говори за руски обстрел на Угледар и Павловка от танкове и реактивна артилерия, но не се уточнява дали е имало настъпление на руските въоръжени сили там.

Руските военни продължават да пристигат в западната част на Беларус, съобщават от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. И така, на 26 октомври в Брест е пристигнал влак с военна техника от Русия. Руските военни са били забелязани в населените места между Брест и Малорита (по-близо до границата с Волинската област на Украйна).

Украйна е подсилила войските си край беларуската граница

Украйна е подсилила войските си край беларуската граница

Киев засега не очаква нападение оттам

По време на така наречената евакуация в Херсонска област руските военни са евакуирали затворници от поправителната колония № 90 на Херсон, а самата тя сега се използва за настаняване на персонал и военна техника, съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

Министерството на отбраната на Русия в редовния си брифинг съобщи за последната активност на руските части.

В Купянското направление руските въоръжени сили са отблъснали украински атаки срещу позициите им в районите на селищата Першотравнево, Орлянка, Табаевка и Берестовое в Харковска област. Министерството на отбраната твърди, че загубите на украинската страна възлизат на 250 души.

В Лиманско направление руските военни са отблъснали атака в посока Стелмаховка, Макеевка и Червонопоповка в Луганска област. Загубите на Украйна, според Министерството на отбраната, възлизат на 50 души.

В направлението Николаев-Кривой Рог въоръжените сили на Украйна са провели "три неуспешни атаки" в посока на населените места Пятихатки, Червони Яр и Ищенко в Херсонска област. Въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 180 души, според руското МО.

Руските военни са успели да преминат в настъпление само в южнодонецко направление, в района на селищата Новомихайловка и Владимировка в Донецка област. Министерството на отбраната твърди, че са успели да превземат "редица опорни точки и стратегически височини". Украинската армия била загубила повече от 100 души.

Министерството на отбраната обяви удари срещу украински комуникационен център в района на Беляевка в Херсонска област и склад за боеприпаси близо до Купянск, Харковска област. Освен това в района на Очаков на Николаевска област руските въоръжени сили са атакували учебния център за сили за специални операции на Въоръжените сили на Украйна. От друга страна, Министерството на отбраната заяви, че атаката с дронове срещу пристанището на Севастопол е организирана от бойците на 73-и специален военноморски оперативен център на ВМС на Украйна, а подготовката на операцията се твърди, че е протекла под ръководството на "британски специалисти", разположени в Очаков.

Лондон за руските обвинения: Лъжи с епичен мащаб

Лондон за руските обвинения: Лъжи с епичен мащаб

Москва отклонява вниманието от катастрофалната си ситуация

Руското военно ведомство също съобщи за унищожаването на батарея от американски гаубици M777 и две пускови установки HIMARS MLRS, една немска пускова установка MARS-2 MLRS и американски радар за контрабатарейна борба AN / TPQ-37.

Освен това Министерството на отбраната твърди, че руски изтребители са успели да свалят украински хеликоптер Ми-8, а силите за противовъздушна отбрана са унищожили щурмови самолет Су-25.

ISW: Руската армия непрекъснато заблуждава за постиженията си във войната

ISW: Руската армия непрекъснато заблуждава за постиженията си във войната

Спекулира се дали мобилизацията наистина е приключила