Турция е достигнала „края на играта” заради продължилите десетилетия опити за членство в Европейския съюз. Това заяви президентът Реджеп Ердоган при откриването на новата сесия на парламента, съобщава Агенция „Франс прес”. Ердоган подчерта, че е време Брюксел веднъж за винаги да изясни, ако иска Анкара като член.

В речта си Реджеп Ердоган заяви също, че е трябвало Брюксел да позволи от октомври турците да пътуват без визи в Блока, както е било според първоначалното споразумение за намаляване на мигрантските потоци.

Припомняме, че отношенията между ЕС и Турция се обтегнаха след неуспешния опит за военен преврат на 15 юли, като официални представители от ЕС бяха сред най-отявлените критици срещу безмилостните репресии срещу предполагаеми заговорници и поддръжници.

„Ако ЕС ще направи Турция пълноправен член, ние сме готови. Но те трябва да знаят, че ние сме в края на играта”, обяви Ердоган.

По думите му няма нужда да заобикалят или да участват в дипломатическа акробатика.

Техен избор (бел. ред. на ЕС) е да продължат пътя с или без Турция. Те не трябва да ни държат нас отговорни”, подчерта турският президент.

Реджеп Ердоган заяви, че октомври ще бъде най-важният месец за отношенията на Турция с ЕС и че е необходимо безвизовото пътуване за турците в Шенгенската зона да влезе в сила този месец.

Турция се опитва да се присъедини към ЕС още през 1960 г., като официалните разговори стартираха през 2005 година. Досега само 16 от 35 глави в процеса по присъединяване са отворени за Турция.

„Фактът, че нашата страна е оставена да чака пред вратата за 53 години показва вашето отношение към нас”, заяви Ердоган, обръщайки се към ЕС.