Вандалско нападение беше извършено в Ница, Франция срещу канцеларията на председателя на консервативната партия "Републиканците" Ерик Сиоти. Атаката идва на фона на протестите в страната срещу пенсионната реформа на Макрон, съобщава Асошиейтед прес.

Френският президент Еманюел Макрон обеща снощи да защити депутатите, изправени пред заплахи заради подкрепата си за неговия опит за увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Ерик Сиоти публикува в Туитър снимка на канцеларията си, намираща се в град Ница, чийто прозорец е бил разбит от хвърлен камък. Вандалите са надраскали на вратата на офиса му и думите "вотът или камъкът". Подразбира се, че се визират двата вота на недоверие на правителството, които трябва да бъдат гласувани днес в Долната камара на парламента.

Седмицата започва с критичен вот за Макрон

Седмицата започва с критичен вот за Макрон

Протести във Франция срещу пенсионната реформа

Други подкрепящи пенсионната реформа официални лица също съобщиха за вандализъм или опити за сплашване през последните дни.

В отговор на нападението от прессекретариата на Макрон съобщиха, че той е разговарял с председателите на двете камари на парламента, за да потвърди подкрепата си за всички депутати. Правителството е готово да вземе необходимите мерки за защитата им, съобщи президентството.