В сряда Камарата на представителите (долната камара на американския конгрес) прие законодателство, ограничаващо продажбата на оръжие за Саудитска Арабия заради зловещото убийство на американския журналист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия през октомври 2018 г.

Законът, наречен "Закон за защита на саудитските дисиденти от 2021 г.", бе прие Камарата с двупартийно мнозинство, с 350 гласа "за" срещу 71 гласа "против". Не е ясно обаче дали Сенатът ще предприеме мярката, предаде The Hill.

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийството на Кашоги

Обвини доклада на американското разузнаване, публикуван в петък в неточност

Припомняме, че в началото на месеца, президентът на САЩ Джо Байдън нареди изтегляне на някои елементи от американското военно присъствие в Саудитска Арабия. Това е първата от няколко стъпки за пренасочване на вниманието на САЩ от Близкия изток към други региони. Действията означават, че хиляди американски войници евентуално могат да напуснат региона.

През март, Байдън защити решението си да се откаже от каквото и да било наказание за престолонаследника на Саудитска Арабия заради убийството на американски журналист, твърдейки, че действието би било дипломатически безпрецедентно за САЩ.

В доклад, публикуван на 26 февруари, американското разузнаване стига до заключението, че престолонаследникът е упълномощил екипа на саудитските служители по сигурността и разузнаването, които са убили Кашоги.

Байдън отбеляза, че е одобрил публикуването на разузнавателния доклад и също така каза, че "е дал да се разбере" на застаряващия крал на Саудитска Арабия "че нещата ще се променят". Крал Салман, който е над 80-годишен даде на сина си голяма управленска власт.

Годеницата на Джамал Кашоги призова Байдън да разсекрети доклада на ЦРУ

Годеницата на Джамал Кашоги призова Байдън да разсекрети доклада на ЦРУ

Годеницата на Кашоги смята, че това ще помогне за разкриване на истината