Твърдолинейният консерватор републиканец Джим Джордан не беше избран за председател на Камарата на представителите на САЩ и от трети опит в петък, съобщава "Ройтерс".

25 републиканци гласуваха против него на третия тур. Това е повече от 22-та гласа, които се противопоставиха на втория тур в сряда. Джордан получи 194 гласа, които са доста по-малко от 214, които му трябваха за победа.

След това републиканците гласуваха за оттегляне на номинацията на Джордан на среща при закрити врата.

Това означава, че Камарата ще бъде без лидер и няма да може да отговори на искането на президента Джо Байдън за помощ за Украйна и Израел най-рано до следващата седмица.

Пакетът за национална сигурност на стойност 106 милиарда долара, представен от Байдън в петък, би засилил сигурността на границите на САЩ и би изпратил милиарди в Израел и Украйна.

Републиканците търсят нов председател на Камарата на представителите

Републиканците търсят нов председател на Камарата на представителите

След като Маккарти бе отстранен при историческо гласуване

Припомняме, че по-рано, временният председател на Камарата на представителите Патрик Макхенри заплаши да подаде оставка.

Той се оттегля, ако републиканците настояват той да се опита да въведе разширяване на правомощията си без публично гласуване.

По този начин Макхенри не иска да създаде прецедент, който да даде на бъдещите временни председатели всички пълни правомощия като на председателите, избрани в Камарата на представителите. Според него в резултат на това няма да има нужда да се избират председатели в бъдеще.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и в сряда, след резултатите от втория тур на гласуването, не можа да избере нов председател: Джим Джордан, номиниран от републиканците, отново не получи достатъчно гласове.

Скализ се оттегля от изборите за председател на Камарата на представителите

Скализ се оттегля от изборите за председател на Камарата на представителите

Считан за фаворит, но болен от рак и не получил необходимия брой гласове

На 3 октомври Камарата на представителите гласува оставката на републиканеца Кевин Маккарти като председател. Това предизвика полемика сред републиканските конгресмени. Републиканецът Макхенри беше назначен за временен говорител.

Лидерът на мнозинството на републиканците Стив Скализ се оттегли от надпреварата за председател.

Докато Камарата на представителите не избере председател, тя не може да преговаря за бюджета или да приема закони.

Борбата за лидерство изяжда времето, което трябва да удължат държавните разходи преди изтичането им на 18 ноември и да актуализират програмите за субсидиране на фермите и хранене, наред с други задачи.

Отстраниха от поста председателя на Камарата на представителите в САЩ

Отстраниха от поста председателя на Камарата на представителите в САЩ

Искането за отстраняване дойде часове, след като долната камара гласува временната мярка, целяща да избегне спирането работата на правителството