Критика отправи гръцкият министър на отбраната Панос Каменос към лицата, които се опитаха да развеят гръцко знаме на спорен остров в Егейско море край Турция, предаде Daily Sabah. 

Според Каменос хората, които правят такива опити, трябва предварително да информират силите за сигурност.

"Ако някой издигне някъде флага, това лице трябва да гарантира, че той или тя ще защитава знамето с кръвта си до края", заяви министърът пред гръцкия парламент.

Каменос също така подчерта, че знамето е силен символ на националния суверенитет и се носи специална отговорност от лицето, което го издига.

Гръцки зам.-министър вижда необявена война с Турция в Егейско море

Гръцки зам.-министър вижда необявена война с Турция в Егейско море

Зам.-министърът на отбраната Кувелис иска постоянно информация от въоръжените сили

В понеделник турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че е имало опит да се издигне гръцко знаме на необитаем остров край брега на Дидим в Турция. Той отбеляза, че турската брегова охрана се е намесила и опитът е бил осуетени.

Турските официални лица критикуваха Гърция, че създава напрежение и повтори, че Турция ще предприеме действия срещу провокациите.

Заместник-министърът на отбраната на Гърция Фотис Кувелис заяви, че страната е в "необявена война" със съседна Турция в Егейско море. 

Контролът върху териториалните води в Егейско море остава проблем между двете страни. Позовавайки се на двустранни и международни договори, Турция твърди, че и двете страни имат териториални води и въздушно пространство с ширина от 6 морски мили около съответните им континенти и острови.