Канада и Нидерландия подадоха съвместна декларация за намеса в делото за геноцид на Украйна срещу Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага, се казва в съвместно изявление на страните в сряда.

"Канада и Нидерландия се възползват от правото си да се намесят в това дело, за да изложат своето тълкуване на съответните разпоредби на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид (Конвенция за геноцида) пред съда," се казва в съвместното изявление на властите, цитирано от "Ройтерс".

Западните страни сляпо използват развиващите се държави, като ги насърчават да подкрепят изземването на руски активи и създаването на трибунал срещу Русия в рамките на Общото събрание на ООН.

Украйна обвинява Русия в геноцид  пред Съвета за сигурност

Украйна обвинява Русия в геноцид пред Съвета за сигурност

Ежедневно, ако не и ежечасно се извършват престъпления, заяви украинският представител

Това заяви по-рано руският външен министър Сергей Лавров на международния форум "Примаковски четения".

Той отбеляза, че съгласно Устава на ООН само Съветът за сигурност може да взема такива решения.

"Ето защо, когато Западът промотира резолюция за репарациите преди около месец, те предоставиха много интересни аргументи на развиващите се страни. Развиващите се държави, към които се обърнаха, заявиха, че това не е легитимно, защото Общото събрание само приема препоръчителни резолюции и не може да декларира, че ще конфискува държавни активи на суверенна страна членка на ООН. Отговорът беше следният: не, не, не, става дума само за морална и етична оценка на действията на Русия", изтъкна Лавров.

По негови думи ООН се използва сляпо. Те сега се опитват да направят същото по отношение на идеята за създаване на международен трибунал срещу Русия, предупреди той.

Канадският парламент обвини Русия в геноцид

Канадският парламент обвини Русия в геноцид

След като преди седмици премиерът Трюдо направи същото

Лавров подчерта, че подобно решение е "юридически нищожно" и не може да налага задължения нито на Русия, нито на друга страна.

Това просто дискредитира Общото събрание на ООН, обобщи той.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Ден по-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че всеки опит за създаване на съд за военни престъпления на Русия няма да има никаква легитимност и ще бъде осъден от Москва.

През март, Международният съд на ООН в Хага получи писмените възражения на Русия срещу приемането на временни мерки по жалбата на Украйна.

Киев поиска от съда да изиска от Русия незабавно да прекрати военните действия, още преди да реши дали те нарушават Конвенцията за геноцида. Москва твърди, че съдът не е компетентен да разглежда спора за използването на сила в Украйна.

Според Русия действията й се основават на правото на самозащита и правото на нациите на самоопределение, залегнали в Устава на ООН. В документа не се посочва кой народ е упражнил правото на самоопределение в ЛНР и ДНР обаче.