Саудитска Арабия възстанови дипломатическите отношения с Канада. Това съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на външното министерство на страната.

Така се сложи край на петгодишното разногласие около задържането на активисти от Рияд, което навреди на търговията и отношенията с двете страни. Решението следва дискусии между саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо миналия ноември в кулоарите на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Банкок.

Беше решено да се възстанови нивото на дипломатическите отношения със Саудитска Арабия до предишното ниво, посочиха от канадското външно министерство.

Двете страни също обявиха Жан-Филип Линто за нов посланик на Канада в Саудитска Арабия и изразиха желанието си да възстановят дипломатическите отношения на основата на взаимно уважение и общи интереси.

Отношенията на Канада със Саудитска Арабия се влошиха през 2018 г., след като официални лица в Отава обвиниха кралството в нарушения на правата на човека и поискаха освобождаването на задържаните активисти.

Саудитска Арабия отговори със замразяване на нови търговски и инвестиционни сделки, спиране на полетите до Канада, преназначаване на студенти, учещи там, и експулсиране на посланика на Канада в Саудитска Арабия, като същевременно отзова своя собствен.

Иран и Саудитска Арабия възобновяват дипломатически отношения

Иран и Саудитска Арабия възобновяват дипломатически отношения

Двете страни са преговаряли с дни в Пекин