Най-големите компании за социални медии в света не правят достатъчно, за да помогнат на Канада да се бори с потенциалните чужди намеси в изборите през октомври и правителството обмисля да наложи регулации, съобщава "Ройтерс".

Канадският министър Карина Гулд коментира, след като канадската агенция за електронни сигнали и шпионаж заяви, че е много вероятно "чужди играчи" да се опитат да се намесят в изборите.

Гулд очаква Google Inc, Twitter Inc и Google Alphabet Inc да помогнат, като насърчават прозрачността, автентичността и почтеността в техните платформи, и заяви, че е разочарована от бавните преговори с компаниите.

Запитана, дали Отава може да регулира компаниите, Гулд допълва, че Канада ще трябва да потърси механизми, ако не види достатъчно напредък, и отбеляза, че и Великобритания е предложила регулация на социалните медии.

Великобритания обмисля лична отговорност за ръководители на социални медии

Великобритания обмисля лична отговорност за ръководители на социални медии

Може да се отнася и за всеки потребител, не само за големи компании

"Ние провеждаме активни разговори с нашите партньори и съюзници по света за това как ще изглежда това в канадски контекст ... ако има момент и възможност сериозно да проучим как можем да продължим напред", обяснява тя.

По-рано в понеделник Службата, която се занимава за разузнаване на чужди сигнали и защитава електронните информационни и комуникационни мрежи на канадското правителство, публикува доклад за вероятна чуждестранна намеса в изборите, но не спомена никаква конкретна заплаха от страна на Русия.

Служители на американското разузнаване и правителствата на някои страни от Европейския съюз обвиниха Русия в намеса в изборите им през последните години, обвиненията са отхвърлени от Москва.

"Много е вероятно канадските гласоподаватели да се сблъскат с чуждестранни кибернамеси преди и по време на общите избори през 2019 г.", коментира службата, която отбелязва, че демократичните правителства по света са подложени на повече кибератаки.

Миналата седмица канадският външен министър Кристия Фриленд заяви, че е "много загрижена" за възможна намеса на Русия в изборите и че "вероятно вече са положени усилия от страна на злонамерени чуждестранни играчи, които искат да попречат на нашата демокрация".

Twitter блокира френското правителство със собствения им закон за фалшиви новини

Twitter блокира френското правителство със собствения им закон за фалшиви новини

Правителството е разочаровано, спряна е регистрация в избирателни списъци на демократична република

Службата коментира, че е малко вероятно чуждестранна киберкампания да бъде толкова голяма, колкото руската намеса по време на изборите в САЩ през 2016 г., отчасти защото обществената осведоменост за потенциалните заплахи сега е много по-голяма.

Според доклад на американските разузнавателни служби през януари 2017 г., руският президент Владимир Путин е наредил сложна кампания за влияние, включваща кибератаки, за да оклевети кандидата за президент на демократите Хилъри Клинтън и да подкрепи Доналд Тръмп.

Почти не съществуват шансове някой да преобърне резултатите от канадските избори, като се има предвид, че избирателите използват хартиени бюлетини.

ЕС нарочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като източници на враждебна пропаганда

ЕС нарочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като източници на враждебна пропаганда

Евродепутатите зоват за противодействие на хибридните заплахи