Великобритания обмисля да въведе лична отговорност за ръководители на социални медии относно вредно съдържание и да затваря платформите за нарушаване на общественото мнение съгласно правителствен план за действие, първият по рода си в света, съобщава АФП.

Дълго забавените и очаквани предложения поставят основите на законодателство, което може да бъде прието през идните месеци.

Те са изготвени след консултации с магнати от социални медии, като главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг и след малка съпротива от други платформи, които също са обвинени в злоупотреби и позволяват разпространение на омраза.

Някои от предложенията предизвикват опасения за свободата на словото.

"Това, което предлагаме днес е компаниите, които се занимават със съдържание, генерирано от потребителите да поемат по-голяма отговорност за защитата на тези потребители. Това са водещи предложения в света. Никой в света не е правил това преди", коментира пред БиБиСи министърът на културата и медиите Джеръми Райт.

Новозеландски комисар: „Фейсбук” - „морално разорени паталогични лъжци”

Новозеландски комисар: „Фейсбук” - „морално разорени паталогични лъжци”

Комисарят използва личния си профил в "Туитър", за да нападне социалната мрежа

Предложените разпоредби предлагат, компаниите в социалните медии да приемат и поемат задълженията за грижа, които изискват от тях да идентифицират и премахват "онлайн вреди" и заплахи.

Тези, които не успеят, първо ще получат предупреждения и след това постепенно ще им бъдат наложени повече наказателни санкции.

Правителственият документ предполага, че те включват "създаването на нова отговорност (граждански глоби или удължаване на наказателната отговорност) за отделни висши ръководители".

Най-сериозните са за интернет доставчици и блокиране на несъответстващи уебсайтове и приложения. "Това ще се разглежда само като последна възможност и такъв вариант би се прилагал само от независимия регулатор", предполага правителственият план.

Регламентите ще се прилагат само във Великобритания и не трябва да имат непосредствено въздействие върху потребителите на други места по света. Но те могат да подтикнат други правителства да обърнат внимание и да следват примера. Райт предлага глобите да бъдат значителни.

Той отбелязва, че тези, които са на разположение на органите на Европейския съюз, прилагащи правилата на Общия регламент за защита на данните (GDPR) относно поверителността на данните, достигат "до четири процента от оборота на компанията. Смятаме, че трябва да предвидим нещо подобно и тук", допълва британският министър на културата и медиите.

ЕК иска удвояване на усилията срещу дезинформацията преди евроизборите

ЕК иска удвояване на усилията срещу дезинформацията преди евроизборите

Близо 80% от българите и европейците не знаят на какъв уебсайт да се оплачат за киберпрестъпление

Министерството на Райт е в минно поле с проблеми, регулиращи индустрия, която до голяма степен функционира извън границите на съществуващото законодателство и чиито вреди са отворени за тълкуване и остават неопределени.

Съвместно писмо, изпратено от медийните ръководители до британското правителство през февруари, подчертава, че законодателството трябва да бъде "технически възможно да се приложи на практика ... и да бъде насочено към конкретни вреди".

Правителственият документ изброява както "вредите с ясна правна дефиниция", така и "вредите с по-малко ясна правна дефиниция". Първите включват терористична дейност и редица престъпления в киберпространството и престъпления от омраза. Вторите описват дезинформацията и "насилственото съдържание" като цяло.

Какви видове реди ще бъдат установени от новия регулатор, чиито изпълнителни правомощия ще се финансират от самите компании за социални медии.

"Фейсбук" затяга политическата реклама

"Фейсбук" затяга политическата реклама

Социалната мрежа се готви за изборите за Европейски парламент

Бумът на социалните медии възниква в духа на либертарианския елит на Силиконовата долина в среда на иновации и ненамеса от страна на правителството.

Сега обаче индустрията е изправена пред множество опасности, които варират от разпространението на държавна пропаганда до популяризиране на самоубийство на тийнейджъри и най-пресният случай с предаване на живо на убийството на 50 мюсюлмани в Нова Зеландия.

Лобито на индустрията - techUK признава, че опитите на платформите за саморегулиране са неуспешни. Също така призовават правителството да избегне "създаването на несъответствия в закона между онлайн и офлайн света".

"Правителството заяви, че това ще се отнася за всички съдържания, генерирани от потребители и не само за големите технологични фирми. Ако искаме да хвърлим мрежата толкова широко, трябва да се уверим, че предложеният регулатор ще предприеме пропорционален отговор базиран на риска", коментира Винус Али от techUK .

Британската група за свобода на словото "Член 19" предупреждава, че предложеното законодателство "може да наруши правата на хората, свобода на изразяване и неприкосновеността на личния живот".

Twitter блокира френското правителство със собствения им закон за фалшиви новини

Twitter блокира френското правителство със собствения им закон за фалшиви новини

Правителството е разочаровано, спряна е регистрация в избирателни списъци на демократична република