След пореден случай на загадъчно заболял канадски дипломат в Куба, канадските власти разглеждат въпроса за съдбата на дипломатическото си представителство в Хавана, предаде Дойче веле.

През започващата седмица Канада ще изпрати своя в делегация Куба, за да провери ставащото в посолството и да минимизира рисковете за служителите му.

От канадското министерство на външните работи уточняват, че се разглеждат всякакви варианти, без да разкриват детайли.

Припомняме, през последните две години дипломатите от САЩ и Канада в кубинската столица, както и членовете на техните семейства, се оплакват от неразположение с един и същи симптоми: главоболие, отпадналост, световъртеж, проблеми със слуха и зрението, загуба на равновесие, гадене, отслабване на концентрацията.

Досега са пострадали 25 американци и 13 канадци.

По-рано се съобщаваше, че става дума за акустични атаки. В Отава обаче смятат, че е малко вероятно причината да е такава.

Последният случай със сериозно пострадал канадски дипломат е от 29 ноември. Уточнява се, че му е препоръчано да напусне Куба и да се прибере у дома.

От Вашингтон обвиниха кубинските власти за загадъчното заболяване. През август беше съобщено, че 19 служители на американското посолство са получили трайна загуба на слуха. Те са диагностицирани с оток на главния мозък.

В началото на септември в. "New York Times" излезе с публикация, в която се посочваше, че най-вероятната причина за здравословните проблеми на дипломатите е микровълново излъчване. Информацията беше позована на директора на департамента по неврохирургия към Университета на Пенсилвания професор Дъглас Смит. Според вестника, атаките вероятно са организирани с руско участие.

16 пострадали американски държавни служители при "звукова атака"

16 пострадали американски държавни служители при "звукова атака"

Симптомите варират от загуба на слуха до увреждане на мозъка