Изследванията на Канада в борбата срещу новия коронавирус може да са "желаната цел" на чуждестранно разузнаване, съобщава СиБиСи, цитирана от ТАСС, позовавайки се на източници в Канадската служба за сигурност и разузнаване (CSIS).

Агенцията смята, че сървърите на канадски изследователски центрове, които съдържат информация за най-новите постижения на страната в областта на изучаване на новия коронавирус, могат да бъдат атакувани от хакери по искане на трети страни. Рискът от подобни атаки, според CSIS, "непрекъснато се увеличава".

В тази връзка канадските разузнавателни агенции вече активно работят с изследователски организации, чието развитие може да представлява интерес за разузнавателните агенции на други държави.

Не се съобщава, кои страни са заподозрени в шпионски дейности от канадското разузнаване.

Канада пое ангажимент с над 780 милиона долара да подкрепи изследванията в търсенето на коронавирусна ваксина и да проведе обширни тестове на населението.

На 13 май премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви, че канадските учени са започнали провеждането на серологични тестове, които ще открият антитела в кръвта на хора, които могат да устоят на коронавирус.

По-рано ФБР на САЩ заяви, че Китай вероятно стои зад кибератаки срещу американски институции, участващи в изследвания, свързани с коронавируса, включително разработването на ваксина.

В четвъртък говорителят на китайското външното министерство Джао Лицян нарече твърденията на САЩ "клеветнически". 

Той обясни, че Пекин "има много повече причини да се притеснява, че някой ще открадне от Китай". Според него, "КНР е една от най-засегнатите държави от кибератаки" и е "категорично против тяхното прилагане".

Помпео призова Китай да спре кражбата на ваксини срещу коронавирус

Помпео призова Китай да спре кражбата на ваксини срещу коронавирус

След обвиненията на ФБР