Канадското либерално правителство, критикувано от опозиционните законодатели за изпращането на патрулен кораб в Хавана, докато руски кораби са били там, в понеделник заяви, че посещението е имало за цел да изпрати послание за възпиране на Москва, предава "Ройтерс".

Патрулният кораб на канадския флот влезе в пристанището рано в петък, два дни след пристигането на руска атомна подводница и фрегата. Канада и Съединените щати заявиха, че наблюдават отблизо корабите.

"Разполагането... изпраща много ясно послание, че Канада разполага със способна армия и ние няма да се поколебаем да направим каквото се изисква, за да защитим националния си интерес", каза министърът на отбраната Бил Блеър пред репортери.

"Канадските въоръжени сили ще продължат да следят движенията и дейността на руските кораби", добави той. "Присъствието е възпиране. Ние присъствахме."

И САЩ, и Куба твърдят, че руските военни кораби не представляват заплаха за региона. Русия също характеризира пристигането на своите военни кораби в съюзническа Куба като рутинно.

САЩ не усеща заплаха от акостиралите руски кораби в Куба

САЩ не усеща заплаха от акостиралите руски кораби в Куба

Пентагонът смята пристигането на съдовете за рутинно

Канада традиционно е един от най-близките западни съюзници на Куба и поддържа връзки след Кубинската революция от 1959 г. Отношенията обаче обикновено са по-добри при либералните правителства, тъй като официалната опозиция консерватори отдясно в центъра са твърди антикомунисти.

"Защо правителството на Трюдо изобщо изпраща канадски военен кораб, за да "отпразнува" отношенията си с комунистическа диктатура - ​​да не говорим, докато руските военни кораби са акостирали там? Куба и Русия не са съюзници на Канада", каза говорителят на консерваторите по външните работи Майкъл Чонг в публикация в социалните медии.

Министър-председателят Джъстин Трюдо направи официално посещение в Куба през ноември 2016 г. Когато бившият лидер Фидел Кастро почина няколко дни по-късно, Трюдо го нарече "забележителен лидер", което предизвика недоволството на консерваторите.

Президентът на Куба се качи на борда на руска фрегата

Президентът на Куба се качи на борда на руска фрегата

Диас-Канел е приветствал "руските приятели"