Канадски патрулен кораб на ВМС пристигна в Хавана рано в петък, само няколко часа след като Съединените щати обявиха, че бърза атакуваща подводница е пристигнала в тяхната военноморска база в Гуантанамо в Куба. И двата съда пристигнаха след руските военни кораби, които акостираха на острова по-рано тази седмица, предава "Ройтерс".

Натрупването на руски, канадски и американски кораби в Куба, напомня на старите напрежения от Студената война и настоящите тежки връзки между Русия и западните нации по отношение на войната в Украйна .

И САЩ, и Куба обаче заявиха, че руските военни кораби не представляват заплаха за региона. Русия също характеризира пристигането на своите военни кораби в съюзническа Куба като рутина.

Фрегатата "Адмирал Горшков" и атомната подводница "Казан" пристигнаха в Хавана в сряда след провеждане на обучение за "високоточни ракетни оръжия" в Атлантическия океан.

Канадският патрулен кораб "Маргарет Брук" започна маневри рано в петък, за да влезе в пристанището на Хавана, част от това, което канадското съвместно оперативно командване нарече "посещение на пристанище... в знак на признание за дългогодишните двустранни отношения между Канада и Куба".

САЩ не усеща заплаха от акостиралите руски кораби в Куба

САЩ не усеща заплаха от акостиралите руски кораби в Куба

Пентагонът смята пристигането на съдовете за рутинно

Часове по-рано Южното командване на САЩ съобщи, че бързата атакуващата подводница Helena е пристигнала на рутинно посещение в залива Гуантанамо, военноморска база на САЩ в югоизточния край на острова на около 850 км. от Хавана.

"Местоположението и транзитът на кораба бяха предварително планирани", каза Южното командване на САЩ в X.

Канадски дипломат характеризира пристигането на "Маргарет Брук" като "рутина и част от дългогодишното сътрудничество между нашите две страни", добавяйки, че то "не е свързано с присъствието на руските кораби".

Русия и Куба бяха близки съюзници по време на бившия Съветски съюз и напрежението с Вашингтон относно комунизма в неговия "заден двор" достигна своя връх с Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Очаква се руските военни кораби да останат в пристанището на Хавана до 17 юни.

Русия омаловажи присъствието на ядрената си подводница в Куба

Русия омаловажи присъствието на ядрената си подводница в Куба

Военните учения били рутинни