Канада предприе нови мерки срещу руската инвазия в Украйна, информира Агенция Ройтерс. Страната затваря пристанищата си за руски кораби. Също така от правителството заявиха, че притежанията на всички руски олигарси в Канада ще бъдат подложени на щателна проверка.

Канада обяви редица мерки, целящи да изолират Русия. Сред тях са санкции срещу Владимир Путин, затваряне на въздушното пространство за руски самолети, забрана на вноса на петрол и забрана на финансови институции в страната да работят с руската централна банка.

Отава разшири забраната си за внос на петрол, за да може в регламента да бъдат включени рафинирания петрол и други петролни продукти, идващи от Русия.

Транспортният министър заяви, че въпреки че малко руски кораби акостират на канадските пристанища, новата забрана ще окаже ефект, особено като други страни направиха същото.

Контейнерите от Русия представляват около 2% от годишния обем на пристанището в Монреал. Забраната за акостирането на руски кораби ще окаже съвсем малко влияние върху търговията, сподели говорител на пристанището.

Официално: Изключват избрани руски банки от SWIFT

Официално: Изключват избрани руски банки от SWIFT

Лидерите на Европа, САЩ и Канада се споразумяха…

Ситуацията в най-голямото пристанище в страната, това във Ванкувър, е сходна. Там също пристигат малко руски кораби. В миналото нещата са изглеждали по различен начин. Тук е протичала бурна търговия между двете страни със сурово масло, масло от рапица и мед.

Канада внимателно ще провери и притежанията на руските олигарси в страната, сподели финансовият министър Кристия Фрийленд. Тя добави, че ще се извърши внимателна и подробна проверка.

Канада ще изпрати 1600 бронежилетки и над 400 000 дажби храна в помощ на Украйна.

През изминалата година Канада е внесла стоки на стойност 2,14 млрд. канадски долара от Русия. Водещ дял имат металите петрола и минералите. През тази година са внесени енергийни продукти на стойност 289 милиона канадски долара.

Канада забрани вноса на суров петрол от Русия

Канада забрани вноса на суров петрол от Русия

Според Трюдо приходите от петрол са помогнали на Путин и олигарсите да се замогнат