Катар подписа мултимилиардна сделка с френската военна група Dassault за закупуване на 24 френски изтребителя „Рафал". Сключването на сделката се проведе по време на церемония в Доха в присъствието на лидерите на Франция и Катар, съобщава „Франс прес".

В присъствието на френския президент Франсоа Оланд изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие и катарският генерал Ахмед ал Малки подписаха договор за 6,3 милиарда евро ( 7 милиарда долара).

Френският президент се обърна с думите към Малки по време на церемонията, че Катар е направил „добър избор" със закупуването на френските изтребители, отбелязва кореспондент на „Франс прес".

Оланд пристигна днес в Катар във връзка със сключването на сделката. След това той ще посети съседна Саудитска Арабия, информира АП.

Информация за споразумението между Катар и Франция беше съобщена още в четвъртък миналата седмица. Така монархията се превръща в третия чуждестранен купувач на изтребители „Рафал" след Индия и Египет.

В договора е заложено също доставяне на противоракетна система и обучаване на 36 катарски пилоти и 100 техници от френските военни. Също така ще бъдат обучени служители на разузнаването на Катар.

Френският държавен глава ще проведе разговори с катарския емир Тамим бин Хамас ал Тани.

Оланд подчерта, че има опция за продажба на още бойни самолети на Катар.

Двете държави поддържат задълбочени икономически връзки. Френският енергиен гигант „Тотал" е голям играч в индустрията на Катар. В същото време катарците инвестират във френски футболни отбори и компании, които се занимават със скъпоценности.

Утре Оланд ще бъде гост на среща на страните от Персийския залив в Рияд.