Четирите арабски страни, които скъсаха отношенията си с Катар, обявиха, че са получили отговора на Доха на техните искания за прекратяване на дипломатическия скандал, точно навреме за планирана среща в Кайро, съобщава "Асошиейтед прес".

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет посочиха в съвместно изявление, че ще отговорят на Катар "своевременно". Страните не са дали подробности относно стъпките, които ще предприемат.

Дадоха още 48 часа на Катар да изпълни исканията на Саудитска Арабия и Ко.

Дадоха още 48 часа на Катар да изпълни исканията на Саудитска Арабия и Ко.

Иначе ще бъде наказан с още санкции

Четирите арабски страни прекъснаха отношенията си с Катар заради предполагаема подкрепа на тероризма и близки отношения с Иран. Страните излязоха със списък от 13 искания към Катар на 22 юни, давайки му 10 дни да ги изпълни и да сложи край на кризата. По-късно те удължиха крайния срок с 48 часа по искане на Кувейт, който действа като посредник за разрешаването на кризата. Удълженият срок изтече рано тази сутрин. 

Катар отрича да подкрепя тероризма и защити топлите си отношения с Иран; двете страни споделят огромно газово находище на морското дъно в Персийския залив. 

Според Доха списъкът с искания е невъзможно да бъде изпълнен. Част от исканията са Катар да затвори турска военна база и да закрие международния англоезичен телевизионен канал "Ал Джазира". 

Външните министри от четирите арабски държави трябва да се срещнат по-късно днес в Кайро, за да обсъдят следващите си ходове по отношение на кризата с Катар.

Кралят на Саудитска Арабия отменя посещението на Г-20 заради Катар

Кралят на Саудитска Арабия отменя посещението на Г-20 заради Катар

Заради кризата на Персийския залив