Идеологът на терористичното движение в Южна Русия е убит при спецоперация в Северен Кавказ. Става въпрос за Саид Бурятски (Александър Тихомиров).

Службите са провели акцията си в Назрановския район на Ингушетия.
Все още официално информацията не е потвърдена, въпреки че руските медии се позовават на службите на Ингушетия.

Гибелта на Саид Бурятски обаче трябва да бъде потвърдена и с ДНК- експертиза, а от вътрешните служби отказват коментар на операцията.
Единствената информация е, че в хода на операцията са убити 6 терориста, 15 са задържани, а на мястото на скривалището им са открити почти половин тон взривове, оръжия и боеприпаси.

До този момент Бурятски не веднъж е инсценирал своята гибел. Той е един от най-издирваните от руските служби ръководители на сепаратистки организации в Кавказ.

Заподозрян е за редица терористични атаки в региона, включително и това, че е един от организаторите на покушението срещу президента на Ингушетия Юнус Бек Евкуров, както и на атентата срещу Министерството на вътрешните работи в Назрани. И двете атаки бяха направени миналата година. Предположения има и че той може да е съпричастен към взривяването на Невския експрес от ноември 2009 година.

По данни на руски медии Саид Бурятски е роден под името Александър Тихомиров през 1982 година. Възпитаван е в традициите на будизма, но на 15 години приема исляма. Обучавал се е училище към джамия в Русия, а след това и в ислямски университет в Египет. По данни на Главната прокуратура той е преминал и през сериозна подготовка в Саудитска Арабия.
Известно време Бурятски работи към Москва, където издава религиозна литература, чел е лекции и е служил в Московската сборна джамия. От 2008 година е преминал на страната на терористите.

Припомняме, преди седмици президентът на руската република Рамзан Кадиров в интервю за „Русийская газета" заяви,че заплахата от сепаратизъм в Чечня е отминала.
В същото време обаче, по мнението на Кадиров, има сили, които не се отказват от усилията си да дестабилизират обстановката в Северен Кавказ.

Още преди няколко години анализатори предупредиха, че напрежението в Северен Кавказ всъщност не е намаляло и в Ингушетия и Дагестан може да се повтори чеченската трагедия.