Нови протести обхванаха Египет. Над 200 души са ранени при ожесточени сблъсъци между продемократични активисти и подкрепящите военния режим, съобщи maltatoday.com. 39 пострадали са откарани в болница.

Напрежението ескалира в столицата Кайро, малко след като военните за пореден път обещаха, че ще извършат исканите реформи в страната и ще установят демокрация.

Около 10 000 души потеглиха от централния площад "Тахрир" и се отправиха към Министерството на отбраната, където се намира седалището на Върховния съвет, управляващ Египет след оттеглянето на президента Хосни Мубарак. Там те започнаха да скандират: "Долу военните", след което бяха разпръснати от полицията с изстрели във въздуха.

Междувременно в района се появиха и привърженици на военните, след което се стигна до още по-ожесточени сблъсъци.

Инцидентите съвпадат с 59-ата годишнина от военния преврат в Египет от 1952 г., който свали монархията и доведе до поредица от военни командири на власт.

Междувременно стана ясно, че първите парламентарни избори в Египет след оставката на президента Хосни Мубарак ще се проведат без участието на международни наблюдатели. Това се посочва в текста на новия закон за изборите, одобрен от Висшия военен съвет, който в момента управлява страната.