Група казаци са нападнали руския опозиционер Алексей Навални и неговите сътрудници на летище в Южна Русия, ранявайки Навални и шестима други, съобщи говорителят му, цитиран от „Асошиейтед прес”.

Говорителят уточнил, че Навални и около 30 служители на неговата фондация за борба с корупцията са били на тиймбилдинг през почивните дни в провинцията и са пристигнали на летище Анапа във вторник сутринта, когато група казаци са ги атакували. Според говорителя казаците са крещели: „Махай се от нашата земя!” преди да нападнат групата, биейки жени и мъже. Един от групата е бил откаран в болница за лечение.

Видеоклипове от нападението, публикувани в социалните мрежи, показат повече от дузина мъже с казашки шапки и военни куртки, нападащи групата, в която е имало жени, бил е и малкият син на Навални.

В „Туитър” политикът написа, че атаката е била координирана и предварително планирана, посочвайки, че групата е била наблюдавана и следена след пристигането ѝ в Южна Русия през миналата седмица. В петък Навални и неговите сътрудници са били спрени от пътна полиция и задържани в продължение на няколко часа, като по-късно от полицията обявиха, че задържането било заради рутинна проверка.

Нападенията срещу политически активисти се превърнаха в почти рутинни в Русия напоследък, като към активисти биват отправяни физически заплахи и биват обиждани, всеки път когато пътуват извън Москва.

Казаците са във възход през последните години, като в Южна Русия получиха правото да патрулират по улиците. В може би най-известния инцидент, свързан с насилие от страна на казаците, няколко мъже атакуваха членове на пънк групата Pussy Riot с камшици по време на импровизирано представление в черноморския курорт Сочи по време на Зимните олимпийски игри през 2014 г. там.   

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявил, че не може да коментира инцидента, защото нямал достатъчно информация за това, което се е случило там.