Държавната дума на Русия (парламентът - бел.пр.) е приела закон за санкциите за оборота на операторите, които не са инсталирали системи SORM в своите мрежи. Документът беше одобрен на последното, трето четене.

При първо нарушение глобата ще бъде 0,001-0,003% от годишните приходи на оператора, а при повторно нарушение - 0,01-0,03% от същите.

И в двата случая размерът на санкцията не може да бъде по-малък от 1 млн. рубли. Законът ще влезе в сила на 1 януари 2024 г.

Инсталирането на СОРМ в съответствие със "Закона Яровая" стана задължително за операторите от 1 юли 2018 г.

Те трябва да съхраняват интернет трафика, телефонните разговори и електронните съобщения на потребителите, включително изображения и видеозаписи от 30 дни до шест месеца.

ФСБ, наследник на сталинската КГБ, може да получи достъп до тези данни.

Роскомнадзор заяви, че наблюдението на потребителите е необходимо за предотвратяване на терористични атаки и разследване на престъпления. Министерството на цифровите технологии заяви същото, като подчерта, че "не може да има компромис със сигурността".

Поради техническите и финансовите трудности, свързани с въвеждането на СОРМ, операторите често избягват да ги инсталират. Например за тях беше по-изгодно доброволно да прекратят лиценза и да получат нов, поради което въвеждането на SORM можеше да се отложи.

Във връзка с това в Държавната дума е внесен законопроект, който увеличава таксата за издаване на телекомуникационен лиценз 133 пъти: от 7,5 хиляди на 1 милион рубли. Депутатите вече го приеха на първо четене.

Според Алексей Леонтиев, ръководител на Асоциацията на телекомуникационните оператори, разходите за оборудване за наблюдение на потребителския трафик са доста осезаеми за компания, която току-що е навлязла на пазара и все още не е започнала да печели пари.

ISW: ФСБ търси виновните за теч на данни към Украйна

ISW: ФСБ търси виновните за теч на данни към Украйна

Първите задържани по случая са полицаи

Според него разходите за инсталиране на SORM "са приблизително равни на годишните приходи на един малък оператор".

В обяснителната бележка към приетия проектозакон се казва, че сумата варира от 2 до 7,5 млн. рубли в зависимост от предвидената скорост на предаване на данни.