Украинското висше военно командване е провело разговори с висшето военно командване на САЩ, съобщи ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак, цитиран от "Ройтерс".

От страната на Украйна са присъствали: Ермак, главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, командващият Сухопътните сили на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, командващият войските на ОК Восток Александър Тарнавски, командващият ВВС на Въоръжените сили Силите на Украйна Микола Олешчук, министърът на отбраната Олексий Резников, командирът на Националната гвардия Александър Пивненко, началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов и ръководителят на граничната служба Сергей Дейнеко.

От американска страна беше представено и висшето командване - министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Валерий Залужни и командирите "информираха американската страна за текущата ситуация на фронта, като обърнаха специално внимание на настъпателните действия на украинските войски във важни сектори", каза Ермак.

100 хиляди руски войници формират "юмрук" в Купянско направление

100 хиляди руски войници формират "юмрук" в Купянско направление

Водят се ожесточени битки с ударна група от осем щурмови отряда "Щорм-Z"

"По време на разговор с партньорите ние се съсредоточихме върху ключовите нужди на отбранителните сили, както и необходимостта от укрепване на защитата на украинските градове и инфраструктура от руски въздушни атаки", добави той.

Администрацията на американския президент Джо Байдън работи по искане за допълнително финансиране за Украйна, което вероятно ще бъде готово за разглеждане от Конгреса до есента, съобщи CNN тази седмица, цитирайки началника на американската армия Дъг Буш.

На фона на бавното напредване на украинските войски по време на контранастъплението и настъпателните действия на Русия, Украйна многократно е молила съюзниците да увеличат доставките на ракети с голям обсег и да предоставят на Украйна модерни изтребители.

Досега Съединените щати отказват да доставят ракети ATACMS (тактически балистични ракети с обсег до 300 км, които могат да бъдат изстреляни от съществуващите в Украйна пускови установки HIMARS) и изтребители F-16, опасявайки се, че по този начин Америка ще бъде пряко замесена в войната.

Украйна разпореди задължителна евакуация в Купянския район

Украйна разпореди задължителна евакуация в Купянския район

Очакват се интензивни бойни действия