На окупираните територии в Донбас в средата на декември е пристигнала група руски специалисти по бойни отровни вещества, която подготвя диверсионен акт.
Това заяви представителят Главното управление на разузнаването към украинското Министерство на отбраната Вадим Скибицки, цитиран от агенция "Униан".

"Военното разузнаване на Украйна наблюдава редица признаци, показващи ясно, че Русия подготвя диверсионно-терористичен акт с опасни отровни вещества, който ще бъде представян от руските пропагандисти като употреба на "химическо оръжие" от украинските войски срещу жителите на окупирания Донбас. Руските спецслужби разчитат на значителен брой жертви сред гражданското население." - коментира Скибицки на пресконференция.

По думите му, украинското разузнаване наблюдава повишена готовност на руските окупационни войски да действат в условия на химическо заразяване.

Русия остана в изолация в Съвета за сигурност по темата за Донбас
Обновена

Русия остана в изолация в Съвета за сигурност по темата за Донбас

Страни от ЕС призоваха Москва да прекрати подготовката за избори в окупираните райони…

От територията на Русия са били доставени най-новите средства за индивидуална защита за подразделенията 1 и 2 АК на руските части в Донбас.

Той допълва, че окупационната власт вече провежда пропагандна кампания сред местните жители, за да ги убеди, че Украйна подготвя химическа атака срещу мерното население.

В Донбас се опасяват от украинска офанзива на 24 и 25 декември

В Донбас се опасяват от украинска офанзива на 24 и 25 декември

Очакват 20 хиляди украински войници, РСЗО "Ураган" и системи "Смерч"

"За да създаде изгодно за себе си обществено мнение Москва повече от месец провежда мащабна информационна кампания, за да обвини Украйна, че тайно подготвя такива действия. Главното управление на разузнаването констатира, че по аналогичен начин Русия проведе информационна операция преди химическата атака в Сирия на 24 ноември тази година в района на Алепо - за да оправдае по-нататъшните въздушни удари срещу сирийските опозиционни сили." - пояснява Сибицки.

През първия ден от новогодишното примирие сепаратистките сили в Донбас откриха огън от гранатомети срещу позициите на украинските военни край село Железное.