Войната на Русия с Украйна всъщност започна със завземането на Крим през 2014 г. и продължава вече осма година - това не е новина и няма място за страх. Такава позиция изрази пред Би Би Си секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна - Алексей Данилов.

"Ние разбираме плановете и намеренията на Русия, няма нужда от страх. Задача номер едно за Русия е да провокира нестабилност в нашата страна. И днес, за голямо съжаление, много успешно се занимават с това. А нашата задача е в спокойна и балансирана обстановка да си вършим работата." - коментира Данилов.

В Русия набират наемници с „боен опит“ за „командировка в Украйна“

В Русия набират наемници с „боен опит“ за „командировка в Украйна“

Най-активната кампания от 2014 г. насам…

Той коментира и струпването на руски войски по границата на Украйна.

"Числеността на руските войски не нараства във вида, в който много хора днес представят нещата. Дали провеждат маневри - да, но те го правят постоянно. Това е тяхна територия, имат право да шават наляво и надясно. Неприятно ли това за нас? Да, неприятно е, но за нас не е новина. Ако е новина за някого на Запад, извинете." - отбелязва секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна.

Напомняме, появиха се множество разкрития за руски военни на украинска територия - в окупираните Донецка и Луганска област.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети

По думите на Данилов, оживлението в западните медии във връзка с вероятността Русия да започне активни военни действия, е свързано с протичащите мащабни геополитически процеси, както и с вътрешнополитическите събития в много страни, и може най-после да обърне вниманието на международната общност към Украйна. Той отбелязва, че все повече държави са готови да се ангажират с оказване на военна помощ на Украйна при нахлуване на руски войски.

"Безпокои ни въпросът с наличието на оръжия за защита от руската агресия. Това, че в страната ни започнаха да пристигат оръжия е плюс, преди нямаше такова нещо." - посочва Данилов.

ЕС помага с 1,2 млрд. евро на Украйна

ЕС помага с 1,2 млрд. евро на Украйна

Подготвя се и нов пакет за макрофинансова помощ

По думите му, всяко дестабилизиране на ситуацията в Украйна, включително разсъжденията в западните медии за предстояща война и изтеглянето на западни дипломати, правят услуга на Кремъл и подкопават украинската икономика.

"Подчертаваме това и артикулираме пред нашите партньори, че не можем да си позволим, икономически спад. В това отношение също имаме нужда от помощ. Ако хората изпаднат в паника, това ще е опасно за страната. Така ще е много по-лесно да се прокарват манипулации, а това е задачата на Русия." - добавя секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна.

"През 2008 г. руският президент Путин, на среща с президента на САЩ, заяви, че страна като нашата не съществува, че това е изкуствено образование, и за съжаление тогава не получи твърд отговор от президента на САЩ", подчертава той.

"Всичко трябва да се прави навреме. Ако не бъде направено навреме, демокрацията ще бъде под заплаха. Демокрацията трябва да се защитава, ако е нужно и с оръжие в ръцете. Защото автократичните режими, които днес имат голямо желание да я унищожат, са заплаха не само за нашата страна, тази заплаха е обща - за Европа, за света." - предупреждава Алексей Данилов.

Зеленски посети позициите на украинската армия в Донбас

Зеленски посети позициите на украинската армия в Донбас

Предните позиции в зоната на операции