Главният прокурор на Украйна Андрей Костин заяви, че в Главната прокуратура е получена информация, че "командирите на една от частите на руските окупационни сили във Волновахския район на Донецка област са дали заповед да не се вземат в плен украински военнослужещи, а да бъдат убити с нечовешка жестокост - чрез обезглавяване," и цитира думите му Би Би Си.

Андрей Костин е цитиран от Главната прокуратура на Украйна на официалния си уебсайт, където потвърждава: "Фактът на обезглавяването на украински защитник е регистриран в Донецка област."

"По време на въздушно разузнаване на една от бойните позиции в Донецка област украинските военни откриха повредена бронирана машина на украинските сили за отбрана. Върху нея стоеше отсечената глава на украинския защитник", се казва в съобщението.

На снимката, публикувана от Главната прокуратура, тази част е замъглена.

Руската страна не коментира това твърдение, а Би Би Си няма как да го провери.

Досъдебното разследване се води от управлението на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в Донецка и Луганска области.

"Подобни действия са грубо нарушение на членовете на Женевската конвенция за третиране на военнопленниците и на Допълнителния протокол към Женевските конвенции относно защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти", подчертават от Главната прокуратура на Украйна.

Италия: Предложението на Путин към Украйна не е за мир, а за капитулация

Италия: Предложението на Путин към Украйна не е за мир, а за капитулация

Рим го отхвърли като неприемливо