Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че възнамерява да въведе забрана за внос на петрол от Русия като част от търговската война на Киев с Москва, съобщава „Франс прес”.

Бившата съветска република издигна сериозни бариери срещу стоки от Русия в отговор на анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Москва от своя страна също наложи широкообхватни търговски ограничения срещу Украйна, които отразяват тези, които бяха наложени срещу Запада в отговор на санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу руски физически и юридически лица.

Яценюк заявил по време на заседание на правителството, че „ние въведохме редица санкции срещу Русия. Но по някаква причина, един от ключовите елементи – купуването на руски петролни продукти, не попадна в списъка”.

Той помолил икономическия министър да „разработи механизъм за забраната на купуването на петролни продукти от агресора, който Русия е”.  

Киев обвинява руските сили, че се сражават заедно със сепаратистите – обвинение, което Москва отрича.

САЩ изчисляват, че Украйна консумира около 260 хил. барела петрол на ден, докато произвежда само 66 хил. барела през 2014 г.

„Останалата част се внася предимно от Русия, като по-малки обеми са с произход от Казахстан и Азербайджан”, посочват от Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Яценюк добавил, че иска да изключи Русия от предложеното законодателство, което премахва митата за внос на употребявани автомобили.

Отношенията между двете съседни страни бяха ефективно замразени, след като Украйна свали от власт проруския президент Владимир Янукович през февруари 2014 г.