На бившия украински президент Петро Порошенко е отказано разрешение да напусне Украйна за планирана среща с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщиха от службата за сигурност на Украйна, цитирани от АП.

Порошенко обяви в петък, че е бил върнат на границата, въпреки че преди това е получил разрешение от парламента да напусне страната.

Според военното положение украинските мъже на възраст между 18 и 60 години нямат право да напускат страната без специално разрешение.

58-годишният мъж, който загуби кандидатурата си за преизбиране през 2019 г. от настоящия президент на Украйна Володимир Зеленски, каза, че е планирал да се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън и да посети полския парламент по време на пътуването си.

Зеленски чака цялостен план за мобилизация през следващата седмица

Зеленски чака цялостен план за мобилизация през следващата седмица

Това каза украинският държавен глава на съвместна пресконференция с президента на Латвия Едгар Ринкевич

Известно е обаче, че Орбан е критик на Украйна и демонстрира добри отношения с Русия. 

Европейският съюз първо трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна, вместо да започва преговори за членство със страната. Това заяви той ден по-рано. 

В средата на декември 27-те страни членки на Съюза трябва да решат дали да приемат препоръката на Европейската комисия Украйна да бъде поканена за иницииране на преговори за членство веднага щом изпълни окончателните условия, дори ако борбата ѝ с руската инвазия продължава.

Подобно решение обаче изисква пълно единодушие от 27-те членки на блока, като Будапеща се смята за основната потенциална пречка. Унгарският премиер многократно е заявявал, че страната му няма да подкрепи предложението на ЕК в сегашния му вид.

Украйна е готова да евакуира блокираните шофьори на границата с Полша

Украйна е готова да евакуира блокираните шофьори на границата с Полша

Около 3000 украински тира са блокирани на границата от полската страна

Полските шофьори на камиони блокираха няколко пункта с Украйна от 6 ноември, за да настояват за по-строги условия за украинските си колеги.

Полски и словашки превозвачи на камиони се оплакват, че украинските превозвачи на камиони предлагат по-ниски цени за услугите си и освен това превозват стоки в рамките на Европейския съюз, а не само между блока и Украйна.

Полските шофьори на камиони започнаха протести през ноември, настоявайки ЕС да въведе отново разрешителна система за украинските шофьори на камиони, влизащи в блока, и за шофьорите на камиони от ЕС, влизащи в Украйна, с изключения за хуманитарна помощ и военни доставки.

Украйна твърди, че протестът, който остави над хиляда камиона блокирани с дни в опашки, простиращи се с километри вреди на нейната крехка икономика по време на война, възпрепятства износа и спира доставките на основни продукти като газ за моторни превозни средства (LPG) в страната.

Киев също така казва, че хуманитарната помощ е блокирана, което протестиращите отричат.

Украйна: няма напредък в преговорите с Полша за граничните протести

Украйна: няма напредък в преговорите с Полша за граничните протести

Полски шофьори блокираха пътища до три пропускателни пункта заради загубата на бизнес за чуждестранни конкуренти