Украйна настоятелно се бори с липсата на съдии и ускорява дълго очакваното назначаване на нови кадри, за да запълни над 2000 свободни места и провери също толкова действащи съдии за евентуални злоупотреби. Тези амбициозни стъпки са от решаващо значение за разрешаването на натрупани дела, които забавиха правосъдието за много украинци, пише "Ройтерс".

Дори преди пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., президентът Володимир Зеленски даде сигнал за желанието си Украйна да се присъедини към ЕС, което означава, че борбата с корупцията и възприемането на добро управление са станали приоритети.

Анкета, публикувана този месец от мозъчния тръст "Център Разумков" в Киев, показва, че само 18% от украинците се доверяват на съдилищата, наследство от съдебна система, отдавна разяждана от корупция.

Европейската комисия в меморандум от 2022 г. заяви, че "съдебната система продължава да се счита за една от институциите с най-малко доверие".

Усилията за реформиране на съдебната система в Украйна след Революцията на Майдана през 2014 г. са се сблъскали със системни пречки и съпротива. Двата органа, отговорни за наемането и налагането на дисциплинерни мерки на съдии, бяха замразени, като резултатът беше над 2600 свободни позиции, което представлява около една трета от съдебния състав. Този дългосрочен проблем доведе до прекомерно натоварване на съдилищата, а някои съдебни зали се превърнаха в складове, пълни с дела.

Новата инициатива включва възобновяването на двата управляващи органа под натиска на Европейския съюз и попълване на около 1100 свободни места в местни съдилища в следващите месеци. Този процес се описва като първа стъпка в дългия процес на наемане, който може да продължи няколко години и да включва до 7000 интервюта.

Заедно с наемането на нови съдии, също така се изисква проверка на около 2000 действащи съдии по отношение на тяхната честност. Този процес на очистване на съдиите стартира след Революцията на Майдана, но не беше завършен.

Освен наемането и очистването на съдиите, задачата на Украйна включва и предотвратяване на съдиите да станат инструменти за политическо влияние. Съществуват опасения, че някои съдии са били свързани с корупция и нарушения на правата на човека.

След като корупцията се превърна в главния проблем за Украйна, нейното общество изисква по-голяма независимост и прозрачност в съдебната система. Все повече украинци разглеждат корупцията като най-голям проблем пред страната след войната.

Основният ремонт на съдебната система съвпада с по-широк опит за справяне с корупцията, тъй като толерантността сред украинците към служебните злоупотреби намалява във време, когато десетки хиляди загинаха, защитавайки крехката демокрация на Украйна.

Проучване от юли на Киевския международен институт по социология установи, че 89% от украинците смятат, че корупцията е най-сериозният проблем, пред който е изправена страната им, освен войната.

Украйна осъди бивши полицаи за убийствата на Майдана през 2014 г.

Украйна осъди бивши полицаи за убийствата на Майдана през 2014 г.

Тримата униформени получиха задочни присъди