Украинските военни са отблъснали вражески атаки и нападения в близост до 13 населени места в Донбас през нощта. Нападателите търпят загуби не само от действията на бойците на ВСУ, но и от "приятелски огън" на собствените си групи.

Това съобщиха на сутрешния брифинг на Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

През изминалото денонощие украинските отбранителни сили са отбили нападенията на руските окупационни сили в населените места Складка, Невске, Билоховка в Луганска област и Яковлевка, Бахмутке, Подгородне, Бахмут, Опитне, Курдюмовка, Дружба, Невелске, Победа и Новомихайловка в Донецка област.

Гореща фронтова линия в Донецка и Луганска област

Гореща фронтова линия в Донецка и Луганска област

Нито една от страните все още не е в състояние да постигне убедителен успех

През изминалото денонощие врагът е нанесъл пет ракетни и около 20 въздушни удара, както и над 60 обстрела от РСЗО.

Руските нашественици са обстрелвали с ракети Болшая Писаревка в Сумска област, както и Камишеваха, Грьоровское и Юлиевка в Запорожка област.

"Заплахата от ракетни атаки срещу обекти от енергийната система и критичната инфраструктура в цяла Украйна остава", отбелязват от Генералния щаб.

Във Волинското и Полеското направление ситуацията остава без съществени промени, не са открити признаци за формиране на вражески настъпателни групи.

В Сиверското направление минометен обстрел е засегнал селищата Ходно и Басовка в Сумска област.

В Слобожанското направление минометен и стрелкови артилерийски огън порази населените места Стрелка, Красное, Зеленое, Терновая, Старица, Огурцово, Чугуновка и Камянка в Харковска област.

САЩ искат германските танкове Leopard 2 в Украйна

САЩ искат германските танкове Leopard 2 в Украйна

В момента няма яснота за развитие на сделката

В Купянското направление врагът обстрелва с танкове, минохвъргачки и ракетна артилерия районите на Дворична, Синковка, Купянск, Кисловка, Табаевка, Песчаное, Крахмално, Берестовое и Первомайское на Харковска област и населените места Новоселовское и Стелмаховка.

В лиманското направление врагът обстрелва с танкове и артилерия Хрековка, Макиевка, Площадка, Невское и Краснопоповка в Луганска област и Торское и Григоровка в Донецка област.

По посока на Бахмут под обстрела на руските сили попадат райони с повече от двадесет селища. Сред тях са Верхнекаменское, Берестовое, Билогоровка, Веселое, Яковлевка, Соледар, Бахмут, Бахмут, Опросное, Клишиевка, Андреевка, Била гора, Курдюмовка, Озаряновка, Дилиевка, Дружба и Железное от Донецка област.

В посока Авдийвка врагът обстрелва районите на Авдийвка, Бердичев, Первомайское, Маринка и Новомихайловка в Донецка област.

В посока Новопавловск артилерийски и минометен обстрел е регистриран край Угледар, Пречистовка, Новоукраинка, Золотая Нива, Велика Новоселска, Времевка и Новополск в Донецка област.

В Запорожското направление врагът обстрелва населените места Красное, Дорожнянка, Железнодорожное, Гуляйполское, Орехов, Новоданиловка, Новоандреевка, Степне, Каменское, Червоноднепровка в Запорожска област и Вишетарасовка в Днепропетровска област.

В посока Херсон врагът обстрелва с артилерия населени места в Херсонска област, в близост до линията на съприкосновение. Артилерийският обстрел е засегнал Антоновка, Чернобаевка и Херсон, като цивилни са били ранени.

Генералният щаб на ВСУ информира, че руските окупатори търпят не само значителни загуби на жива сила на украинска територия, но и от така наречения "приятелски огън".

Украйна алармира за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

Украйна алармира за още отвлечени служители на Запорожката АЕЦ

След побой двама души от персонала са откарани в "неизвестна посока"

"Това е последица от лошото обучение на екипажите на танковете и артилерията, както и от липсата на взаимодействие и комуникация между частите", се казва в доклада.

През изминалото денонощие украинските ракетни и артилерийски части нанесоха удари по четири контролни пункта и пет района, в които бяха съсредоточени персонал, оръжия и военно оборудване на окупатора.