Президентската администрация на САЩ е призовала германското правителство да предостави на Украйна основни бойни танкове Leopard 2, съобщи тази седмица германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на свои източници.

Според германския вестник съветникът на президента на САЩ по въпросите на сигурността Джейк Съливан е призовал Германия да достави на Украйна Leopard 2 още през октомври - твърди се, че той е казал това на съветника на канцлера по външната политика Йенс Плетнер в телефонен разговор.

САЩ изпращат още 275 млн.  долара военна помощ на Украйна

САЩ изпращат още 275 млн. долара военна помощ на Украйна

По-малка помощ, тъй като през зимата се очаква забавяне на военните действия

Обсъждането на подобна възможност беше потвърдено от ръководителката на комисията по отбрана в Бундестага Мари-Агнес Струк-Зимерман. "Това ми беше потвърдено по време на посещението ми във Вашингтон във всичките ми разговори в Държавния департамент, Конгреса и Сената. Партньорите ни очакват Германия да спазва ангажиментите си. Не трябва да изоставяме Украйна, която се нуждае от танкове", написа тя в Twitter.

Модерните западни танкове са на първо място в списъка с желания на украинската армия. Експертите вече са казвали, че без тях е много трудно да се провеждат активни бойни операции, включително офанзиви.

Бундестагът: Вашингтон няма да възрази срещу прехвърлянето на германски танкове в Украйна

Бундестагът: Вашингтон няма да възрази срещу прехвърлянето на германски танкове в Украйна

Правителството досега отказва да изпрати подобни оръжия на Украйна

Одобрението и дори призивът на Вашингтон за прехвърляне на германски танкове "Леопард 2" в Киев е доста неочакван обрат. В крайна сметка става дума за нападателни оръжия. Въпреки че изглежда няма доказателства, че Украйна ще получи Leopard в близко бъдеще.