След широко разгласената си визита в Русия севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна обратно в Пхенян с личния си влак, където го чакаше аплодираща тълпа, съобщава "Ройтерс", като цитира държавната медия KCNA. Ким беше посрещнат от висши служители и почетен караул на гарата.

Пътуването му и срещата с руския президент Владимир Путин получиха международно внимание, тъй като Ким рядко напуска страната си. Има и опасения относно търговия с оръжие и трансфер на технологии между двете държави.

На фона на това Южна Корея привика вчера руския посланик, за да предупреди Москва срещу всякакво военно сътрудничество със Северна Корея.

Ушанка, дронове, бронежилетка - какви подаръци получи Ким Чен-ун в Русия

Ушанка, дронове, бронежилетка - какви подаръци получи Ким Чен-ун в Русия

Даровете ще бъдат изложени в Музея на приятелството в КНДР

Сеул и Вашингтон заявиха, че военното сътрудничество между Северна Корея и Русия би нарушило резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и призоваха да не го правят.

Миналата седмица по време на пътуването си Ким посети завод за руски изтребители под западни санкции и похвали авиационните технологии на страната.

Той се срещна и с министъра на отбраната Сергей Шойгу, който показа на лидера на Северна Корея руски хиперзвукови ракети, военни кораби и стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия.

Западът може и да се притеснява от сближаване Русия-Северна Корея, Китай може и да не се

Западът може и да се притеснява от сближаване Русия-Северна Корея, Китай може и да не се

Но Пекин има и голям дял в световната търговия и не може да си позволи щети от дестабилизиращо поведение и заплахи с ядрени оръжия