При срещата си с гостуващия руски външен министър Сергей Лавров Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази готовността си да изпълни споразуменията, постигнати с руския президент Владимир Путин миналия месец. Това съобщи "Ройтерс", цитирайки корейската държавна медия KCNA.

Миналия месец Ким предприе рядко посещение в Русия, по време на което покани Путин в Пхенян, като на нея двамата обсъдиха военно сътрудничество, включително за сателитната програма на Северна Корея и войната в Украйна.

Ким и Лавров обсъдиха начини за засилване на сътрудничеството за активен отговор срещу регионални и глобални проблеми, основан на "солидни политически и стратегически отношения на доверие". По време на срещата Лавров предаде поздрави от Путин за Ким.

Руският външен министър Сергей Лавров посещава Северна Корея тази седмица

Руският външен министър Сергей Лавров посещава Северна Корея тази седмица

Това съобщиха КНДР и Русия

Ким Чен Ун обеща да "разработи стабилен, насочен към бъдещето, широкообхватен план за отношенията между КНДР и Русия в новата ера чрез вярно прилагане на споразуменията ... и да продължи напред с каузата за изграждане на мощна държава".

Министърът на външните работи на Северна Корея Чхое Сон Хуей и Лавров подписаха план за обмен през 2024-25 г. по време на отделни разговори за проучване на по-голямо сътрудничество в областта на икономиката, културата и напредналата наука и технологии. Двамата дипломати са обсъдили и как да поставят двустранните връзки "на по-високо ниво", се казва в съобщението от KCNA.

"Двете страни проведоха задълбочен обмен на мнения за засилване на съвместните действия по няколко регионални и международни въпроса, включително ситуацията на Корейския полуостров и в региона на Североизточна Азия, и постигнаха консенсус по тях", обяви националната медия в Северна Корея в друго съобщение.

КНДР: Приятелството ни с Русия устоя на всички трудности

КНДР: Приятелството ни с Русия устоя на всички трудности

Ким поздрави Путин за 75-та годишнина на корейско-руските дипломатически отношения

Лавров е напуснал Пхенян след срещите.

На прием след пристигането си в сряда той благодари за "непоколебимата и принципна подкрепа" на Пхенян за Русия във войната в Украйна и обеща "пълна подкрепа и солидарност" за Севера, според външното министерство на Москва.

Русия и Северна Корея се стремят да изградят по-тесни връзки срещу "враждебният и агресивен западен лагер, ръководен от САЩ".

Сеул и Вашингтон изразиха загриженост относно нарастващия обмен между Москва и Пхенян, а САЩ засилиха военните учения с Япония в отговор на развиващите се военни заплахи на Северна Корея, включващи самолетоносач и други стратегически активи.

Южна Корея, Япония и САЩ ще проведат първите съвместни въздушни учения

Южна Корея, Япония и САЩ ще проведат първите съвместни въздушни учения

Показване на единство срещу Пхенян

В отделен коментар KCNA разкритикува американското разполагане на стратегически активи, включително бомбардировач B-52 и стелт изтребител F-22 Raptor, както и съвместните учения. Тези активи биха били "първите цели на унищожение", ако бъдат открити признаци на каквото и да е нападение срещу Северна Корея, се казва в съобщението. Страната вече е въвела "политиката на ядрена сила, която позволява необходимите процедури за действие".

"Това са умишлени провокативни действия на САЩ за ядрена война", се казва в емисията.

"Сега, когато САЩ и гангстерите от "Република Корея" извършиха провокация на ядрена война срещу КНДР, КНДР ще вземе съответния избор", твърдят от KCNA.