Руският президент Владимир Путин потвърждава готовността си да изпълни всичко, договорено със Северна Корея, работата в тази посока вече е започнала. Това уверение на руския държавен глава предаде руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата си с Ким Чен Ун в КНДР, съобщава ТАСС.

"Президентът на Руската федерация Владимир Путин поиска да му предам моите най-добри пожелания и потвърждение за готовност да изпълним всичко, за което се договорихте. Съответната работа вече е започнала", посочи руският министър.

Той подчерта, че през ноември в Пхенян е планирано 10-то заседание на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

"В подготовката за него съпредседателите на комисиите от Русия и КНДР проведоха специална среща в Москва в края на септември, на която набелязаха конкретни стъпки за придвижване към целите, които вие и руският президент Путин си поставихте", заяви Лавров.

Сергей Лавров пристигна в Северна Корея

Сергей Лавров пристигна в Северна Корея

Кремъл и Пхенян сближават позиции

Ръководителят на дипломатическото ведомство също така отбеляза, че е провел "подробни, конкретни преговори по всички въпроси на двустранното взаимодействие" с колегата си от КНДР Чой Сонг Хуей в развитие на споразуменията с руския президент Путин и по въпроси от регионалното и международното дневен ред.

"Ще се радвам да ви докладвам за нашите резултати", завърши той.

Припомняме, че Лавров пристигна в четвъртък в Северна Корея. 

"Посещението ще бъде важен повод за по-нататъшното укрепване на приятелството и солидарността между двете страни, насърчаването на взаимното доверие, по-нататъшното енергизиране на двустранните отношения във всички области и тяхното развитие на нов висок етап, в съответствие с благородните намерения на висшите лидери на двете страни", обявиха от Пхенян.

По време на посещението си в Пхенян руският първи дипломат ще обсъди "широк кръг от въпроси на двустранните отношения и проблемите на Корейския полуостров."

КНДР: Приятелството ни с Русия устоя на всички трудности

КНДР: Приятелството ни с Русия устоя на всички трудности

Ким поздрави Путин за 75-та годишнина на корейско-руските дипломатически отношения

"След провеждането на историческата среща на върха между президента Путин и председателя на държавните дела Ким Чен Ун на космодрума Восточний на 13 септември можем с увереност да кажем, че тези отношения са достигнали качествено ново, стратегическо ниво", каза Лавров в началото на срещата.

Руският министър припомни, че "преди 75 години Съветският съюз, който изигра ключова роля за освобождаването на Корея от японското колониално управление, пръв призна младата корейска държава, а след това й оказа съдействие за формирането на националната икономика, наука, култура, образование".

САЩ: Северна Корея достави на Русия над 1000 контейнера боеприпаси

САЩ: Северна Корея достави на Русия над 1000 контейнера боеприпаси

Белият дом дори пусна визуални материали

Съединените щати в петък за първи път директно обвиниха Северна Корея и Русия, че първата доставя оръжие на втората. По информация на Вашингтон през последния месец севернокорейците са изпратили на руснаците над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси.

Белият дом съобщи в петък, че между 7 септември и 1 октомври кораб под руски флаг е превозвал товар от севернокорейски склад за боеприпаси до руско пристанище, откъдето товарът е транспортиран до руски военен склад.

Белият дом пусна визуални материали, които според американците доказват това твърдение.

"Ние осъждаме доставката от Северна Корея на това военно оборудване за Русия", каза съветникът по националната сигурност Пол Кърби пред репортери в петък. "Ние ще продължим да наблюдаваме всички нови доставки на оръжие за Русия.

Северна Корея обяви, че междусъседското ѝ сътрудничество с Русия е естествено

Северна Корея обяви, че междусъседското ѝ сътрудничество с Русия е естествено

Пхенян осъди Южна Корея за "злонамерено" клеветничество за приятелското сътрудничество с Русия