Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, придружен от дъщеря си, лично е наблюдавал неотдавнашното изстрелване на най-мощната междуконтинентална балистична ракета на страната, показват снимки на държавните медии в петък.

При изстрелването в четвъртък - второто изпитание на балистична ракета на Пхенян тази година - е използвана ракета Hwasong-17, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция, като добави, че тя е изстреляна в отговор на "трескавите" съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.

Снимки в официалния вестник Rodong Sinmun показват как Ким наблюдава как черно-бялата Hwasong-17 - наречена от анализаторите "ракета чудовище" - се изстрелва в небето.

На някои от снимките се вижда, че той наблюдава изстрелването заедно с дъщеря си, която не е назована от държавните медии, но е идентифицирана като второто му дете Джу Ае от южнокорейското разузнаване.

Държавните медии публикуваха и снимки на Земята от космоса, за които се твърди, че са направени от камера, монтирана на балистичната ракета.

KCNA заяви, че изстрелването е "потвърдило бойната готовност на звеното за балистични ракети".

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Провокация преди ключова визита в Токио

Миналата година Северна Корея се обяви за "необратима" ядрена сила, а неотдавна Ким призова за "експоненциално" увеличаване на производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия.

Наблюдавайки изстрелването в четвъртък, Ким заяви, че Северна Корея ще "отговори на ядрените оръжия с ядрени оръжия" и призова за "необратимо засилване на ядреното военно възпиране", според KCNA.

Той също така изтъкна "позицията на страната за бързо реагиране... за справяне с всеки въоръжен конфликт и война", заяви KCNA.

Теоретично балистичната ракета Hwasong-17 може да достигне континенталната част на САЩ, а с последното изстрелване Северна Корея се опитва да подчертае напредналото ниво на своето оръжие, смятат анализатори.

Северна Корея изстреля две ракети от подводница

Северна Корея изстреля две ракети от подводница

Напрежение в ключов регион

"Със снимките на Земята Пхенян сякаш се опитва да покаже, че може да порази точно всяка цел, която режимът иска, със своята междуконтинентална балистична ракета", казва пред АФП Чонг Сонг-чанг, старши научен сътрудник в института "Седжонг".