Президентът на Кипър Никос Христодулидис е готов незабавно да възобнови преговорите за обединение на етнически разделения остров. Той призова и регионалния съперник Турция също да се включи в усилията, съобщава "Ройтерс".

"Не можем да променим географията. Това е възможност, а не проклятие. Турция и Кипър винаги ще останат съседи", каза Христодулидис в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Твърдо вярвам, че можем да прокараме нов път - път на мир, сътрудничество и сътрудничество", каза той.

"Ангажирам се и съм готов да седна на масата за преговори днес. Не утре. Днес", каза Христодулидес.

Във вторник турският президент Реджеп Ердоган каза пред Общото събрание на ООН, че моделът на федерация "сега напълно е загубил своята валидност", като каза, че на острова има "две отделни държави и два отделни народа".

"Суверенното равенство и равният международен статут на кипърските турци, които са техни присъщи права, трябва да бъдат препотвърдени и изолацията сега трябва да приключи", каза той.

По-късно той каза на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че среща между страните под егидата на ООН за обсъждане на модели, различни от федерация, може да помогне, каза неговият кабинет.

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър

Попари надеждите за обединение

Припомняме, че Кипър беше разделен преди десетилетия при турска инвазия след кратък преврат, вдъхновен от Гърция, и предшестван от години на спорадично насилие между кипърски гърци и турци.

Преговорите за обединение се провалиха в средата на 2017 г. и оттогава са в задънена улица.

Отцепилата се държава на кипърските турци в Северен Кипър, подкрепяна само от Турция, иска сделка за две държави, в която нейният суверенитет се признава. Кипърските гърци казват, че единствената налична рамка е тази, определена от резолюциите на ООН, призоваващи за обединение във федерация с две общности.

Кипърският проблем сега е масово засенчен от кризата в Близкия изток.

По-рано тази година островът се превърна в мост за доставяне на крайно необходимата хуманитарна помощ на обсадената от Израел Газа в инициатива, подкрепена от Обединените арабски емирства, САЩ и Израел. Той също така предложи да помогне за евакуация на цивилни от региона, ако напрежението ескалира допълнително.

До напрежение между Турция и Кипър се стигна, след като Кипър бе обвинен, че помага на Израел. 

Но въпреки мрачната перспектива, Христодулидис каза, че никога няма да приеме линейния разказ за регион в смут.

"Изпитах от първа ръка какво могат да постигнат страните в региона, когато се обединят зад обща визия", каза той.

Ердоган: Западните ценности умират в Газа

Ердоган: Западните ценности умират в Газа

В реч пред Общото събрание на ООН Ердоган повтори острите си критики към Израел за военната му кампани