Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заяви в неделя, че няма причина да се подновяват водените от ООН преговори по спорния въпрос за обединение на Острова на Афродита.

Това разкри "Политико".

Татар отрече да е получавал покана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждане на тристранна среща в Ню Йорк на 13 август заедно с кипърския президент Никос Христодулидис, за да се проучат начините за възобновяване на преговорите за обединение.

"Няма обща основа за такава среща", заяви Татар пред вестник "Кибрис" и добави, че "няма покана към нас".

"Позицията ни за условията, при които ще бъдат възобновени преговорите, е ясна", каза Татар.

"Преговорите не могат да започнат, докато не бъде признато суверенното ни равенство и равностойният ни международен статут.

"Татар твърди, че "намеренията на кипърските гърци са да създадат впечатления и да се опитат да окажат натиск върху кипърската турска страна. Ние няма да участваме в тези игри", каза той.

Турция обвинява ЕС в пречки пред окончателното решение за Кипър

Турция обвинява ЕС в пречки пред окончателното решение за Кипър

Анкара е за 2 независими държави

"Христодулидис трябва да спре да преследва илюзорни мечти и да вземе предвид реалността на острова", каза Татар.

Късно в събота Христодулидис заяви, че е приел поканата на ООН за срещата на 13 август, която според него се е осъществила благодарение на нашите "упорити усилия" както към ООН, така и към ЕС.

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър

Попари надеждите за обединение

Отхвърлянето на поканата от страна на Татар "е знак на пренебрежение, на първо място, към нашите кипърски турци, но в същото време и към международната общност, към самия генерален секретар на ООН и към ЕС", заяви Христодулидис пред репортери в неделя.

"Този, който изглежда слаб с позициите си, с позициите, които излага, е Татар, който изглежда се страхува дори да дискутира", добави той.

Гърция отговори на Турция и "Хизбула" и защити Кипър

Гърция отговори на Турция и "Хизбула" и защити Кипър

Гърция няма да позволи да ѝ диктуват каква трябва да бъде нейната политика и поддържа "принципна позиция" за Газа

Тази година се навършва половин век от нахлуването на турските сили в Кипър в отговор на подкрепен от Гърция преврат. Пет десетилетия по-късно разделението на острова между гръцкия кипърски юг и турския север е по-утвърдено от всякога. Анкара не признава Република Кипър - държава членка на ЕС, която е международно призната като единствен суверенен орган на целия остров.

Многобройните опити за намиране на компромисно решение през годините се провалиха, като последният беше през 2017 г. в Кран-Монтана, Швейцария; оттогава официалните преговори не са възобновявани. Това е най-дългият период, през който не се провежда диалог.

Кипър въведе строги мерки срещу нелегалната миграция от Турция

Кипър въведе строги мерки срещу нелегалната миграция от Турция

27 души са блокирани в буферната зона на Острова на Афродита

На годишнината от инвазията на 20 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган попари надеждите за възобновяване на преговорите и потвърди подкрепата си за споразумение за две държави.