Японският премиер Фумио Кишида обвини неадекватната полицейска защита за смъртта на бившия лидер Шиндзо Абе, съобщава Асошиейтед прес. Абе беше прострелян миналата седмица, докато изнасяше предизборна реч на открито.

Абе, един от най-влиятелните политици в Япония, беше убит миналия петък в Нара в западна Япония, шокирайки нация, известна с ниското ниво на престъпност и стриктния си контрол върху оръжията. Снимки и видеоклипове от стрелбата показват, че стрелецът е успял да се приближи до него отзад, докато охраната е била съсредоточена отпред.

"Мисля, че имаше проблеми с мерките за сигурност", каза Кишида.

Служители на Националната комисия за обществена безопасност и Националната полицейска агенция разследват какво се е объркало и ще съставят мерки в отговор, съобщи Кишида. Екип от служители на националната полиция пристигна в централата на полицията на префектура Нара в четвъртък за разследването.

"Призовавам ги да извършат задълбочена проверка и да поправят това, което трябва да се поправи, като същевременно проучват примери в други страни", добави японския премиер.

Кишида също така обяви плановете си да организира държавно погребение на Абе по-късно тази година, отбелязвайки приноса му у дома и в укрепването на съюза за сигурност на Япония със Съединените щати. Националистическите възгледи на Абе доведоха до консервативната политика на управляващата партия.

Със самоделно оръжие е стреляно по Шиндзо Абе

Със самоделно оръжие е стреляно по Шиндзо Абе

Бившият японски премиер бе убит от бивш военен на предизборно събитие

Чрез провеждането на държавно погребение в памет на бившия премиер Абе, Япония ще покаже решимостта си да не се поддава на насилието и твърдо да защитава демокрацията", каза Кишида. "Япония също така ще покаже на света решимостта си да запази своята сила и да отвори път към бъдещето.

По-малка погребална церемония се проведе в храм в Токио във вторник. Държавна церемония ще бъде едва втората за министър-председател след Втората световна война, след тази за премиера Шигеру Йошида през 1967 г.

Използването на пари от данъци за държавно погребение на разколния лидер предизвика смесени реакции от лидерите на опозицията. Лидерът на Демократическата партия за народа Юичиро Тамаки каза, че са получени много съболезнования от чужбина и планът е разбираем, но Ичиро Мацуи, ръководител на Японската партия за иновации, каза, че ще изисква твърде много публични средства.

Абе изнасяше реч в подкрепа на кандидат на управляващата Либералнодемократическа партия на парламентарните избори миналата неделя, когато беше прострелян.

Заподозреният бе арестуван веднага след стрелбата и е задържан за разпит до три седмици, докато прокурорите решат дали да повдигнат обвинения в убийство.

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе
Обновена

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе

Той е починал в болницата