Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че може да избухне въоръжен конфликт между САЩ и Китай, ако те не успеят да разрешат търговската си война, съобщават световните медии.

96-годишният Кисинджър може да е противоречива фигура, но съветите му все още се търсят по света, дори и хора с различия слушат, когато говори. Той коментира по-рано, че военните действия между двете страни ще бъдат "неизбежни" и ще доведат до "катастрофален резултат", който може да бъде "по-лош от световните войни" - освен ако лидерите не осъзнаят, "че бъдещето на света зависи от двете страни, които разработват решения за неизбежните трудности."

"Няма съмнение, че много аспекти от развитието на Китай са предизвикателство за САЩ. Никога не се е случвало преди, две големи страни в различни части на света да са в подобни позиции."

Трезвите забележки на Кисинджър, който играе важна роля за нормализиране на дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин са на конференция в Пекин относно бъдещето на двата икономически гиганта.

"Ако се разреши конфликтът да протича неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош, отколкото бе в Европа. Първата световна война избухна заради сравнително малка криза ... а днес оръжията са по-мощни".

Китай и САЩ са в търговска война от 18 месеца, като двете страни се борят да постигнат споразумение, въпреки поредицата от преговори. Напрежението се увеличава и на дипломатическия фронт.

Кисинджър: Хаосът на Запад тласка Русия, Китай и Индия към създаване на нов световен ред

Кисинджър: Хаосът на Запад тласка Русия, Китай и Индия към създаване на нов световен ред

Ако Западът спре да обезпечава стабилност, Китай и Индия ще се възползват

Пекин критикува Вашингтон заради военноморските операции на САЩ в оспорваното Южнокитайско море, САЩ критикуват масовото задържане на етнически уйгури в Китай, а Конгресът на САЩ подкрепя протестиращите в Хонконг.

"Китай е основна икономическа страна. И ние сме такава. И така, ние се настъпваме по пръстите на краката по целия свят", коментира Кисинджър и добави, че по време на Студената война между САЩ и Съветския съюз, планът за намаляване на ядрения капацитет на двете страни е основен приоритет.

Но за Китай, тъй като конфликтите между двете страни винаги са били "пасивни", той предупреждава, че няма рамка, която да се занимава с Пекин като "военна сила". Ако двете страни продължат да виждат "всеки въпрос по света като конфликт" помежду си, това може да бъде "опасно за човечеството".

Кисинджър заяви, че търговските преговори са просто "заместител" за по-съществени разговори за конфликтите между двете страни, включително за напрежението в Хонконг. На въпрос, дали протестите в полуавтономния регион на Китай могат да бъдат "начална точката" за нова Студена война, Кисинджър отговори, че се надява, "силно емоционалният" въпрос да бъде "уреден чрез преговори".

Държавният секретар на бившия президент Ричард Никсън тайно лети до Пекин през 1971 г., за да започне преговори за нови отношения между САЩ и комунистически Китай и към днешна дата Кисинджър все още може да говори говори с висши китайски служители. През ноември миналата година, той проведе и среща със Си Дзинпин в китайската столица.

Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа

Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа

Двете държави трябва да балансират перспективите си

"Според мен е много важно, периодът на относително напрежение между Китай и Съединените щати да бъде последван от ясно изразени усилия за разбиране на политическите причини, както и ангажимент на двете страни да се справят с тях. Все още сме далеч от момента, когато ще е твърде късно, защото засега сме само в подножието на Студена война".

На въпрос, дали ситуацията в отношенията между Китай и САЩ приличат на началото на Студената война между СССР и САЩ, Кисинджър отговаря, че "САЩ и Китай са страни, превъзхождащи по мащаб Съветския съюз и Америка. Обсъждането на общи цели и опитът да се намали отрицателното въздействие на конфликт, ми се струва необходимо".

"Всички знаят, че търговските преговори, за които се надявам да успеят, успех който подкрепям, ще бъдат само малко начало на голяма политическа дискусия, която надявам се, ще се случи", обобщи Хенри Кисинджър.

Форумът за иновативна икономика се провежда в Пекин от 21 до 22 ноември, като за първи път се проведе през 2018 г., по инициатива на бившия кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг.

Според организаторите, основната цел на форума е да насърчава диалог между бизнеса и политическия елит на КНР, САЩ и други страни по света, да се обменят мнения и да се разработват ефективни решения на ключови глобални проблеми.

Основните теми тази година са търговията, системата за световен ред, технологиите, процесите на урбанизация, финансовите пазари, както и изменението на климата, миграцията и неравенството между половете.

Сред ораторите са бившият помощник на президента на САЩ по национална сигурност и бивш държавен секретар Хенри Кисинджър, основателят на Microsoft Бил Гейтс, изпълнителният директор на Goldman Sachs Bank Дейвид Соломон и други.

Кисинджър не вижда признаци на Студена война, но се гради нов световен ред

Кисинджър не вижда признаци на Студена война, но се гради нов световен ред

Всички държави трябва да участват в този ред, а отношенията САЩ-Русия са замразени